Australiens radioamatörer uppmanas rycka in
när skogsbranden förstör telekommunikationerna

Posted by Erik SM7DZV on 4 januari, 2020 in Nyheter |

Skogsbranden i Australien.
Klicka på bilden för länk till WIA.
Illustration: WIA Nyhetsartikel på nätet.

Greg VK2GPK, som är ordförande för WIA, Australiens radioamatörer, gick på nyårsaftonen ut med en uppmaning till landets radioamatörer att vara beredda att delta, eftersom  de pågående skogsbränderna slår ut såväl fasta som mobila telekommunikationer, internet samt andra kommersiella radiotjänster.

WIA:s information gäller fram till och med den 5 januari 2020. Greg VK2GPK skriver:

Skogsbränder rasar vidare över stora delar av Australien med förlust av både liv och egendom.

WIA har underrättats om att det finns stora avbrott i telekommunikation i områden som för närvaande påverkas av skogsbränderna eller som förväntas inträffa inom kort. Bedömningen av pågående och förväntade störningar, när denna nyhetssammansättning sammanställdes, gäller för närvarande områden med NSW och VIC men det kan förändras.

 

Greg VK2GPK fortsätter:

Omfattningen av dessa effekter är för närvarande okänd men väntas täcka all internet och telefon (fast och mobil) och andra kommersiella radiotjänster.

WIA uppmanar radioamatörerna att om möjligt övervaka WIA:s nödkommunikationsfrekvenser (enligt IARU-R3 EMCOM-bandplan på WIA- eller IARU-R3-webbplatsen). VHF- och UHF-repeatrar bör också övervakas där det är möjligt.

Radioamatörer som försöker upprätta nödkommunikation ska i första hand använda sig av EMCOM-bandplanen. Använd om möjligt tillgängliga repeatrar.

—-

Nödtrafik är ett av skälen till att radioamatörer har tillgång till radiospektrum. Var vänlig assistera om och när ni kan.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com