Brita och Eric reser kors och tvärs i Sydamerika
För Eric dessutom en resa tillbaka till sina rötter

Posted by Erik SM7DZV on 11 januari, 2020 in Nyheter |

Brita SM6YBR och Eric SM6JSM under deras pågående resa i Argentina.
Bilden är tagen från en höjd utanför San Carlos de Bariloche i Anderna.
Provinsen heter Rio Negro och ligger i Patagonien.

FOTO © Eric SM6JSM

— Hola Don Erico!

Den glada hälsningen kommer från Eric SM6JSM, som sedan den 4 december är på resa kors och tvärs genom Sydamerika. Eric och hans hustru Brita SM6YBR lämnade Karlsborg den 4 december för sin långresa i Sydamerika. Just den här dagen var Eric och Brita ute på Pampas, i den argentinska i staden Tres Arroyos. Här tillbringade Eric sina fyra första levnadsår. Eric och hans syster växte upp på Frälsningsarméns barnhem, som förestods av barnens föräldrar.

Med undantag för en av etapperna när man reste med tåg, har Eric och Brita under sin resa åkt långfärdsbuss kors och tvärs över kontinenten. Paret har bland annat besökt Brasilien, Paraguay Chile och Argentina. Reseplaneringen säger att Eric och Brita ska vara hemma i Karlsborg igen den 21 jaunari.

SM6JSM född i Buenos Aires
Eric är född i Buenos Aires. Under vistelsen i Argentina har Eric och Brita både besökt barnhemmet, där Eric och systern växte upp, och Svenska kyrkan i Buenos Aires, där Eric och hans syster blev döpta. Erics besök vid sina argentinska rötter var fyllda med många känslor.

I Resdagboken.se kan man läsa om Erics och Britas upplevelser. Skriv in SM0JSM i sökrutan i toppen av sidan,  dvs Erics callsign med distriktssiffra 0 [noll — OBS!] för att komma direkt till Erics och Britas reseberättelse från sydamerikaresan.

 

Uppväxt på Pampas
Erik är född i Buenos Aires, uppväxt i Tres Arroyos (Argentina) och Upplands Väsby. Han har arbetat i fartygsreparationsbranschen i Las Palmas (Gran Canaria) i 17 år. Under denna period, 1980, var han i Argentina, Chile och Uruguay. Eric arbetade fram till 2011 som kanslichef på SSA.

Firade bröllopsdag med tangoshow
Idag har Eric hand om arkiv, lager och utdelning av specialsignaler vid SSA i Karlsborg. Brita och Eric träffades på SSA:s årsmöte i Karlsborg 2001. I går, den 10 januari firade Brita och Eric sin sextonde bröllopsdag. Eric lovade att tangoshow skulle ingå i programmet.

Barnhem, RCA och Dopbok
Här följer tre avsnitt ur Britas och Erics reseberättelse. Det första handlar om besöket på barnhemmet i Tres Arroyos. Det andra handlar om besöket på Föreningen RCA, Radio Club Argentino — Argentinas motsvarighet till SSA. Det tredje handlar om besöket i Svenska kyrkan i Buenos Aires, där Eric lyckades hitta sitt och systern Margaretas namn i kyrkans dopbok.

1. Besök på barnhemmet i Tres Arroyos:

Måndag 6 januari:
Besök på barnhemmet i Tres Arroyos

Det var spännande att börja vandringen ut i staden där Eric tillbringade sina första fyra år på Frälsningsarméns hem för föräldralösa barn som hans pappa och mamma förestod. När vi kom fram till kyrkan var den låst och en skylt talade om att den var stängd på måndagar. Ridå! Men man får inte ge upp. En dam kom gående och Eric frågade henne om hon kände någon som hörde till kyrkan. Hon pekade på huset bredvid och sa att de som bor där nog kunde hjälpa oss.

Vi ringde på, ingen öppnade men plötsligt dök en kvinna och en hund upp från trädgården. Familjen som bodde där var på väg någonstans. Eric förklarade vem han var och då ropade hon på sin man som satt i bilen. Den var försedd med Frälsningsarméns emblem.

De blev båda väldigt intresserade och berättade om nuvarande verksamhet. Eric visade sin pappas argentinska körkort från 1937 och sitt eget pass från 1949. Efter mycket prat visade frun in oss i ett rum där hon lagt fram stora pappskivor med gamla fotografier uppsatta. Vi hittade Erics pappa Sven José på flera bilder. Jag blev riktigt rörd. Hade gärna velat förstå allt de pratade om men var glad för Erics skull. Hade vi kommit ett par minuter senare hade de hunnit åka. Vi tog mycket bilder, skrev ned varandras namn och adresser, tackade för oss och gick med lätta steg därifrån.

 

2. Besök på Föreningen RCA,
Radio Club Argentino:

Brita SM6YBR och Marcelo LU1AET i RCAs radiorum.
FOTO © Eric SM6JSM

Onsdag den 8 januari:
Besök på Föreningen RCA, Radio Club Argentino
… Så småningom stannade vi utanför ett litet, ganska oansenligt hus (om man jämför med 14-våningshusen runt om). Det var argentinska SSA.

/Eric: Det var naturligtvis intressant för mig att se hur en relativt stor förening i Sydamerika fungerar. Föreningen RCA (Radio Club Argentino) äger huset som kansliet är inrymt i. Man har en anställd, annars sköts allt med frivilliga.

Skillnaden mot Sverige är ganska stor eftersom man här bara har föreningens arbetsuppgifter medan vi i hemma till stor del även har Post- och telestyrelsens arbete att sköta. Kontor och QSL-sortering sker på första våningen, på våning två hittar man radiorummet med ganska många sändare och högst upp på takvåningen ett antal antenner.

Stördimman är kolossal enligt Marcelo, så tävlingar och viktigare sändningar sker från en anläggning ett par mil utanför Bs As. Jag överlämnade en SSA-vimpel till RCA och personliga eye-ball-QSO-QSLs till Marcelo och RCA från Brita och mig./

Marcelo LU1AET, vice ordförande i Radio Club Argentino, tar emot SSA-vimpeln.
FOTO © Brita SM6YBR

 

3. Besöket i Svenska kyrkan i Buenos Aires:

Onsdag den 8 januari:
Besök i Svenska kyrkan i Buenos Aires

Marcelo fortsatte sightseeingen. Plötsligt pekade han på en husfasad: Svenska Kyrkan. Eric bad honom stanna och han och Lidia hoppade ur bilen och ringde på dörrklockan. Nu hade även jag hoppat ur bilen. Detta var ju ett av de viktigaste målen med besöket i Bs As.

En blond kvinna öppnade dörren och innan Eric hann säga något frågade hon om det var Eric Lund. Vi hade försökt komma i kontakt med prästen men trodde inte att mailet gick fram. Det hade det gjort. Prästen var för tillfället i Sverige.

Eric berättade om anledningen till besöket: han ville titta i kyrkans dopbok eftersom både han och syster Margareta blivit döpta här. Efter litet letande hittade vi att Eric var döpt den 16 juni 1946, dagen efter mamma Brittas 30-årsdag. Margareta var döpt 1 februari 1947. Det var riktigt känslofyllt för oss alla fyra märkte jag. Mest för Eric förstås. Vi tog kort både på dopboken, dopfunten och kyrksalen mm. En vacker altartavla prydde kyrkan.

Det fanns en restaurang som serverade lunch varje dag. Vi bestämde oss för att äta där. IKEA-lyktor, dalahästar, julljusstakar och svenska flaggor prydde inredningen. Det fanns både raggmunk, silltallrik, lax och köttbullar på menyn. Tre av oss tog köttbullar. Det svenskaste man kan äta upplyste vi våra vänner. Men det var inga mammas köttbullar. Smakade bra men verkade som det i stället för färs var mald skinka med mycket lök. Smaken var det inget fel på och när Eric bad om lingonsylt (på spanska heter det röda blåbär /arándanos rojos/, blev det riktigt gott).

Eric försökte betala men det gick inte. Marcelo stod för notan.

Brita SM6YBR, Lidia LU1CET och Marcelo LU1AET äter köttbullar i Svenska Kyrkans restaurang i Buenos Aires.
FOTO ©Eric SM6JSM

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com