Ett års fängelse för radioamatör från Göteborg
Fotograferade och samlade data om skyddsobjekt

Posted by Erik SM7DZV on 15 januari, 2020 in Nyheter |

Skyddsobjekt.
Klicka för länk
FOTO: Försvarsmakten.

Idag avkunnades dom mot en 41-årig radioamatör från Göteborg som i augusti 2019 åtalades för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Sveriges Radio rapporterar att mannen döms till ett års fängelse.

Mannen åtalades för att ha fotograferat, samlat uppgifter och dokumenterat 36 militära skyddsobjekt under perioden april 2013 fram till december 2017, när han greps av polis för grovt olaga intrång.

• Mannen är radioamatör sedan början av 1990-talet.

• Han har av säkerhetspolisen karaktäriserats som MÖP, en militärt överintresserad person och var under några år medlem av Hemvärnet.

• 1994, det år han fyllde 16, blev han medlem i FRO. Hösten 2019 fattade FRO beslut om hans uteslutning.

 

Sveriges Radio skriver:

Under flera år åkte mannen upprepade gånger runt i Sverige, ibland tillsammans med en bekant från Stockholm. De letade upp hemliga anläggningar och master, ofta ute i skogen.

De fotograferade minutiöst och detaljrikt inte bara de hemliga anläggningarna, utan även vägar som leder till dem, korsningar på vägen dit, bommar och lås.

Men den här detaljrikedomen menade Säpo, som utredde fallet, att kartläggningen kunde visa om de militära anläggningarna var aktiva eller inte.

Arbetade inte på uppdrag av främmande makt
Säkerhetspolisen har utrett om mannen arbetat på uppdrag av främmande makt, men någon sådan koppling har inte kunnat konstateras. Hade åklagaren kunnat bevisa en sådan koppling hade mannen dömts för spioneri.

Länk
Amatörradionyheterna (2019-08-07): Åtalas för att ha fotograferat skyddsobjekt och publicerat bilder på Facebook

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com