Är du en som aldrig slänger något i onödan?
— Då har du möjligheter att rädda kulturarv

Posted by Erik SM7DZV on 18 januari, 2020 in Nyheter |

Alla sorters äldre apparater för att läsa ljud- bild- och datamedier är av intresse för Riksarkivet.
— Ju ovanligare ju intressantare.

Foto Riksarkivet.
Klicka på bilden för länk.

Är du en alldeles normal radioamatör, en av oss nördar som aldrig drömmer om att slänga bra–att-ha–grejor i onödan?

Är du dessutom en som för säkerhets skull har sparat gamla apparater som kan läsa magnetband, videoband eller till exempel gamla datorer och hårddiskar eller floppydiskläsare av alla olika åldrar, packningsförmåga och fysisk storlek?

Chans att vara med och rädda kulturarv
Fundera i så fall på vad du har i dina junkboxar, garderober och skrubbar. Du kanske är en sådan person som Riksarkivet gärna vill ha tag på. Du kan kanske ha chans att vara med om att rädda kulturarv.

Gamla apparater krävs för att läsa gamla inspelningar
Skälet är att Riksarkivet har problem. Riksarkivet arbetar med digitalisering och behöver gammal utrustning som klarar av att läsa gamla inspelningar från mer eller mindre bortglömda inspelningsmetoder. Riksarkivet skriver på sin hemsida att man i stort sett är intresserade av allt.  Dock finns det vissa apparater som man önskar lite, lite mer än annat. Tumregeln är att ju mer sällsynt en medialäsare är, desto större är Riksarkivets önskan om att få tag i den.

 

Historiska data förstörs av tiden tand
Stora mängder historiska data har överlämnats till Riksarkivet och riskerar just nu att förstöras av tidens tand. Det handlar om datamaterial i alla former. Där finns till exempel vetenskapliga undersökningar, film, video, ljud, dataregister, filsamlingar. problemet är att arkivalierna har överlämnats på massvis av olika media, vissa mer kända än andra, till exempel vaxrullar, ljudtråd, floppydiskar, laserdiskar och minidiskar.

Mer information på Riksarkivets hemsida
Missa inte att läsa artikeln på Riksarkivets hemsida, där man förklarar vad man är ute efter och vad man behöver mest av allt. Där finns också beskrivning av hur du tar kontakt och går vidare.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com