75 år sedan Auschwitz befriades

Posted by Erik SM7DZV on 25 januari, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-01-27.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas — Monument över Europas mördade judar. Minnesmärke i centrala Berlin tillägnat alla judar som blev mördade under förintelsen.

Minnesmärket består av 2711 betongpelare med olika höjd. Mellan dessa pelare finns 0,95 meter breda gångar. Till minnesmärket hör ett underjordiskt museum som visar bland annat en lista över alla judar, som man vet blev mördade under förintelsen.
FOTO © Erik SM7DZV.

Det är i dagarna exakt 75 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades av den ryska armén. Över stora delar av världen högtidlighålls idag, den 27 januari, minnet av alla människor som mördades under Förintelsen.

Vid en minnesceremoni i Jerusalem hävdade Rysslands president Vladimir Putin att 40 procent av de judar som dödades under förintelsen var ryska medborgare. Historiker betraktar påståendet som absurt (Jewish Telegraphic Agency).

Kontor intervjuar överlevande
I sin intervjuserie När livet vänder möter Anja Kontor människor som tagit sig igenom svåra händelser i sina liv. Programmen finns tillgängliga på SVT Play. Två avsnitt handlar om Kontors samtal med Eva Schloss som levde i Amsterdam tillsammans med Anne Frank och hur de deporterades till dödslägret i Auschwitz.

 

Infarten till Auschwitz.
FOTO Bundesarchiv: KZ_Auschwitz,_Einfahrt.

Relaterade länkar

SVT: Sociala medier har underlättat spridningen av antisemistiska idéer.  
SVT Play: En svensk tiger.
Wikipedia: Auschwitz

Erik SM7DZV

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com