Februari månads nyhetsbrev från Radiomuseet:
— Kurser, rundradiostörning och släckt långvåg

Posted by Erik SM7DZV on 26 januari, 2020 in Nyheter |

Möt Tsira Chkhikhvadze, 75, före detta radiotekniker vid Georgiens hemliga radiostation för störning av västlig rundradio. Läs om henne här och i Radiomuseets nyhetsbrev nummer 133, februari 2020.
This article was originally published on Osservatorio Balcani e Caucaso.
Klicka på bilden för länk.

Radiomuseet nyhetsbrev för februari finns sedan någon vecka tillgängligt på nätet. Denna gång har Lars Lind och hans medarbetare presterat 21 sidor intressant läsning inklusive information om pågående och planerade utbildningar. Igång är en nybörjarkurs i telegrafi med 11 elever. Två endagarskurser är planerade: Användning av ett analogt oscilloskop (16 februari) samt Användning av en analog rörprovare (15 februari). Lärare är Lennart Nilsson. Det finns fortfarande platser kvar. Kontakta info@radiomuseet.se.

Två historiskt mycket intressanta artiklar handlar om sovjetiska störsändare i Georgien, Sändarstation nummer 5, samt i Tjeckoslovakien.

FireDragon — Kinesisk satellitbaserad störsändare
En annan artikel på samma tema handlar om en idag aktiv kinesisk satellitbaserad störsändare, FireDragon. Störsignalen kommer ifrån Chinasat 6B som tillhör China National Radio (CNR) satellitmatningskedja.

 

Den kinesiska satelliten reläar musiken från marksändare i Kina för att sedan sända ut dessa på samma frekvenser som radiostationer använder och som Kina ser som ovälkomna. Detta gäller exempelvis Voice of America, Radio Free Asia, BBC World Service samt stationer baserade i Taiwan. Frekvensomfång: 6-18 MHz. Bandbredd: 10 kHz. Modulation: AM

Två långvågssändare släcktes sista kvartalet 2019
Nyhetsbrevet rapporterar även om två långvågssändare som släcktes under sista kvartalet 2019: NRK släckte ned långvågssändaren på Ingøy på 153KHz den 30:e november 2019. Den franskspråkiga långvågssändaren Europe 1 har slutat sända. Europe 1 sände på 183 kHz med en antenneffekt på 2 MW och hördes utmärkt bra i Sverige. Den var privatägd och låg i Tyskland. Ägarna förklarar att nedläggningen av Europe 1 bland annat som en åtgärd för att värna om miljön[!].

Möt Tsira Chkhikhvadze
Tsira Chkhikhvadze, 75, är före detta radiotekniker vid Georgiens hemliga radiostation för att störa utländska radiosändningar riktade mot Sovjetunionen. Sändarstationen nr 5 var i drift mellan 1955-1988 då man slutade störa utländska radiosändningar. Den var en av många hemliga radiostörningsanläggningar inom Sovjetunionen. Idag, 32 år efter Sovjets upplösning, är deras före detta anställda fortfarande kvar i sina ursprungliga bostäder fångade i tidens garn. Deras roll som ståndaktiga ”vakter” mot fiendens propaganda hör till det förgångna.

Att arbeta vid sändarstationen var ett stort ansvar. Vårt arbete kontrollerades strikt. Stationen var precis intill bosättningen, men att åka dit krävde extra säkerhetskontroller. Jag minns en gång den lokala sekreteraren för [kommunistpartiets] distriktskommitté besökte oss och till och med han visste inte om exakt vad vårt arbete innebar.

Ingen av oss har någonsin haft några fotografier tagna på jobbet eftersom det var förbjudet. Som sagt, vi åkte ofta till workshops, utflykter och semestrar någon annanstans. . .

Det är synd att vårt hårda arbete på denna isolerade plats idag förblir helt okänt. Vårt nuvarande pensionsprogram [180 laris, eller ungefär $ 74, per månad -] tar inte hänsyn till antalet år vi har arbetat. . . vem skulle i alla fall ha föreställt sig att en sådan tid [som i dag] skulle ha kommit?

LÄNK:
Nyheter från Radiomuseet nr 133 februari 2020  (ladda ned pdf)

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com