Sista sändningspasset vid SAQ för Lars SM6NM

Posted by Erik SM7DZV on 26 januari, 2020 in Nyheter |

Julaftonssändningen 2019 fick bli sista gången som Lars SM6NM nycklade SAQ i Grimeton. Med ålderns rätt drar Lars sig nu tillbaka.
Bilden från Alexandersondagen 2019
FOTO Janne SM5SUH

Lars Kålland SM6NM var telegrafioperatör och sände julaftonens meddelande från SAQ i Grimeton. Sändningen blev finalen för Lars, som har beslutat att låta yngre krafter ta över telegrafnyckeln på SAQ. Lars är 82 år och han har skött telegrafisändningarna från Grimeton i cirka 20 år.

— Det kan få räcka nu. Jag tycker att det är bättre att någon yngre får ta vid, säger han.

Lars gick till sjöss 1955 och inledde som mässuppassare och köksbiträde  innan han lärde sig telegrafi vid Sjöbefälsskolan i Göteborg. Där tog han examen som telegrafist, första klass, den 12 juni 1958.

 

Efter sjöbefälsskolan lumpen och sedan ut till sjöss igen
Direkt efter sjöbefälsskolan blev det 15 månaders militärtjänst i Karlskrona innan det blev handelsflottan igen. I februari 1961 gick Lars i land för fortsatt telegrafistkarriär vid Göteborg Radio. Längre fram kom han att arbeta först hos Televerkets frekvensförvaltning och senare vid Post- och Telestyrelsen, PTS. I samband med neddragningar inom myndigheten avgick Lars med avtalspension år 1994.

Radioamatör sedan 1991
Radioamatör blev Lars den 15 maj 1991:

— Medan jag arbetade som yrkestelegrafist hade jag inget intresse av amatörradio. Det har kommit sedan jag gick i pension, säger Lars.

Om julaftonssändningen från SAQ
Operatörerna från Alexanderföreningen var lite oroliga för uppstarten, på grund av svårigheterna på FN-dagen den 24 oktober, men ”gamla damen” visade sin mest positiva sida och vi hade en felfri start och överföring.

Länk:
Sammanfattning av julaftonssändningen vid SAQ
.  (PDF-fil att ladda ned)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com