Adrian YO3APJ besökte SVARK
Samordnade svenska hjälptransporter

Posted by Erik SM7DZV on 29 januari, 2020 in Nyheter |

YO3APJ Adrian under besöket på SVARK. T.h. Mats SM7BUA.
FOTO Jan SM7NDX.

Det blev en historisk och känslofylld kväll hos radioklubben SVARK i Jönköping när Adrian YO3APJ och Mats SM7BUA berättade om sina radiokontakter under de dramatiska månaderna efter den rumänska ”revolutionen” 1989/90.

Det var då som bl.a. svensk TV visade skakande bilder från rumänska barnhem vilket startade en omfattande hjälpverksamhet från Sverige. Den första lastbilen med hjälp från Sverige till Rumänien skickades ner av av hjälporganisationen ”Hoppets Stjärna”.

Mats SM7BUA smugglade in en ICOM-transceiver
I en medföljande bil fanns Mats samt en tolk. Gömd i bilen fanns också en ICOM IC-701 och med hjälp av en enkel mobilantenn kunde man varje kväll få kontakt med Sverige. Det var endast under första resan som Mats saknade tillstånd för radion. Radiosändningarna under resorna därefter var helt lagliga.

 

Lastbilskonvojer med hjälp till rumänska barn
Under de följande sex månaderna genomfördes 60 transporter till Rumänien, vid några tillfällen konvojer av tio långtradare. Adrian fungerade som samordnare i Rumänien och var som guide till stor hjälp för de svenska chaufförerna som lossade sin last på olika platser i landet. Under dessa månader var radiokontakterna mellan Sverige och Rumänien oerhört värdefulla.

SAM-hjälp firade 30-årsjubileum
Biståndsorganisationen SAM-hjälp i Jönköping, som växte fram efter dessa inledande transporter, firade sitt 30-års jubileum den 25 januari. Adrian inbjöds av Mats att komma till Sverige för att vara med vid firandet. I samband med det arrangerades också samlingen på SVARK, där klubb-medlemmarna fick lyssna till vad amatörradio kan innebära som kommunikationslänk i katastrofarbete.

YO3APJ Adrian under besöket på SVARK.
FOTO © Jan SM7NDX.

YO3APJ Känd radioamatör i Rumänien
YO3APJ är ett välkänt call från Rumänien. Han har byggt upp en fin antennanläggning på ett höghus i Buckarest och kör nu mest 160 meter och då cw.

Adrian contestkörare
Adrian är contestkörare och DX-jägare som sedan många år också varje vecka är QRV på 80 meter med DX information för de rumänska radioamatörerna. I loggen finns drygt 350 000 QSO loggade och nu fattas endast 9 länder för att komplettera ett 3000-poängsdiplom från ARRL.


Tack
till Mats SM7BUA som skrev texten
och till Jan SM7NDX som fotograferade.


Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com