Nedräkning för Betelgeuse mot supernova?
Uppdaterat 2020-02-25: Nya uppgifter från American Association of Variable Star Observers (AAVSO) visar att den instabila röda jätten Betelgeuse har börjat bli ljusstarkare igen. Källa Spaceweather.com.

Betelgeuse i stjärnbilden Orion.
FOTO: Hubble European Space Agency Credit: Akira Fujii derivative work: Henrykus (talk) – Hubble_heic0206j.jpg
Betelgeuse är den ljusstarka stjärnan uppe vid stjärnbilden Orions högra skuldra. Ljusstyrkan varierar, men från jorden räknas den som den tionde starkast lysande stjärnan.
Betelgeuse är med astronomisk terminologi en röd jätte. Sedan början av oktober 2019 har Betelgeuse minskat kraftigt i lyskraft. Det har lett till spekulationer om ett förestående supernovautbrott.
Stjärnans massa är ungefär 20 gånger solens. Dess radie är cirka 1000 gånger större än solens vilket innebär att cirka en miljard solar skulle kunna rymmas i Betelgeuse [Källa: Wikipedia]. Det som gör Betelgeuse intressant just nu, är att den krymper och att den kan vara på randen till att bli en supernova.
Supernova — Nästa vecka eller om 1000 år?
Med början i oktober 2019 började Betelgeuse minska i ljusstyrka påtagligt. Det har lett till spekulationer om ett förestående supernovautbrott. Stjärnas ljusstyrka varierar med beräknad periodicitet av cirka 430 dagar. Givet detta är ett förväntat minimum av stjärnans ljusstyrka beräknat till den 21 februari plus minus 7 dagar. Sedan ger det sig om Betelgeuse kommer tillbaka och ökar i ljusstyrka eller ej.
Trots spekulationer om att minskningen i ljusstyrka kan tyda på ett förestående supernovautbrott, är många astronomer än så länge böjda att se variationen enbart som ett ovanligt minimum. På Wikipedia uppges att stjärnas storlek och ålder gör det troligt att den kan komma att explodera inom de närmaste 1000 åren.
Supernova — Kommer att lysa starkare än fullmånen
Om, eller när, Betelgeuse övergår till supernova blir det den mest ljusstarka stjärna som människan observerat. Den väntas då lysa starkare än en fullmåne. Stjärnans rotationsaxel pekar inte mot vårt solsystem och dess avstånd, 667 ljusår, utgör grund för bedömningar att den framtida supernovans gammastrålning inte kommer att skada jordens ekosystem.
Stjärnan krymper och lyser svagare
På Wikipedia uppges att stjärnas storlek och ålder gör det troligt att den kan komma att explodera inom de närmaste 1000 åren. Nobelpristagaren Charles Townes har, i en rapport från 2009, påvisat att stjärnan drar sig samman. Stjärnan har minskat 15 procent sedan 1993 och minskningstakten ökar. Den genomsnittliga minskningshastigheten de senaste 15 åren är runt 215 m/s. [Källa: Wikipedia]
Enligt rapporten har stjärnans radie minskat med cirka en halv AU, till 5,5 AU. Detta avstånd (0,5 AU) motsvarar ungefär avståndet från solen till Venus. Betelgeuse massa är i en sådan storlek, att den kan sluta som en neutronstjärna.
Erik SM7DZV
Länkar:
Wikimedia: Betelgeuse
Spaceweather.com: The continuing mystery of Betelgeuse