FOI oroat
över säkerhetsbrister i ”smarta fordon”

Posted by Erik SM7DZV on 18 februari, 2020 in Nyheter |

Volvo Amazon versus SAAB 96. Två klassiska bilar som garanterat inte gick att hacka. Annat är det med dagens ”smarta” bilar.
FOTO Anders Jensen, copyrighted free use, Wikimedia Commons.
Klicka för länk till Youtube.

Självkörande fordon kan snart vara en del av vår vardag. Den som tittar på filmen från Motherboard, som finns bland våra länkar, inser dock snabbt att hackning av bilar inte är ett elakt frantidsscenario: Sårbarheten finns här och nu.

Försvarets Forskningsanstalt, FOI, har tagit fasta på att ju mer digitaliserad vägtrafiken blir, desto större bör oron också bli för tekniska sårbarheter. Detta har gjort regleringen av cybersäkerhet allt viktigare.

För att både industrin och myndigheter ska bli medvetna om vilka säkerhetskrav som gäller har FOI kartlagt de bestämmelser som finns för smart vägtrafik.

 

Allvarliga konsekvenser av ökad sårbarhet
Sårbarheten hos uppkopplade fordon har fått betydande konsekvenser för fordonsindustrin. Bland annat har drygt tre miljoner bilar fått återkallas för att obehöriga har kunnat manipulera dem så att de inte längre varit körbara, eller till och med har kunnat styras på distans.

Erik SM7DZV

Länkar:
FOI Pressmeddelande(2020-02-17): Ökat fokus på reglering av cybersäkerhet i smarta fordon 
FOI Forskningsrapport ( FOI-R–4811–SE): Lag och cybersäkerhet i smart vägtrafik 

Mer om kapning av bilar – Youtube:
Motherboard: How to Hack a Car: Phreaked Out (Episode 2)


FOTNOT:
”Allt som är anslutet till Internet kan hackas.
Tror du jag skulle låta någon stänga av värmen i vårt hus?”

När redaktörens it-arbetande dotter för några månader sedan satte in en ny värmepump i huset, fick hon frågan om det var en sådan där smart apparat som gav henne möjligheter att reglera temperaturen med hjälp av mobiltelefonen:

— Tror du att jag tänker utsätta mig för att låta någon stänga av värmen i vårt hus? Den risken skulle jag aldrig ta, blev svaret. Allt som är anslutet till internet kan hackas…

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com