Trafikverket: Lägg pengar på extra körlektioner
hellre än att betala för underkända uppkörningar

Posted by Erik SM7DZV on 29 februari, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-02-29 klockan 15.45.

Nya regler för körkortsprov införs den 1 mars 2020. Giltighetstiden för godkända teoriprov fördubblas.
FOTO Trafikverket.

Lägg hellre pengar på några extra körlektioner än på att betala för fler underkända körkortsprov.

Det är Trafikverkets motiv för att förlänga giltighetstiden för godkända teoriprov för körkort, från två till fyra månader. Förändringen av reglerna sker i morgon, den 1 mars 2020.

Nytt är också att teoriprovet måste vara godkänt innan uppkörning får ske. Statistik visar stor skillnad mellan hur många som godkänns i förarprov mellan elever som klarat teoriproven och de som inte gjort det.

Ska ge tid för utbildning efter underkänt förarprov
Syftet med att förlänga giltighetstiden för godkänt teoriprov är att blivande förare ska ges mer tid för utbildning vid ett underkänt körprov.

– Genom att giltighetstiden förlängs för ett godkänt teoriprov från två till fyra månader hoppas vi att fler satsar på att utbilda sig mer innan de genomför omprov för körprov. Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Godkända och underkända på olika orter
Statistik för 2019 från Trafikverket visar att mer än hälften av förarproven godkändes när eleven hade blivit godkänd i teoriprovet. Flest godkända uppkörningar efter godkända teoriprov noteras för Luleå (70,3 procent godkända), Örnsköldsvik (68,7), Östersund (68,6), Umeå (66,5) och Sundsvall (64,8). I botten låg Vänersborg (40,9), Malmö (45,8), Farsta (47,5) och Helsingborg (47,9). Siffrorna inom parentes anger antalet godkända per 100 förarprov.

Cirka två tredjedelar av eleverna som inte hade godkända teoriprov kuggades i uppkörningarna. Flest kuggade med icke godkända förarprov återfanns i Örnskäldsvik (39,4 procent icke godkända), Umeå (38,3) och Östersund 37,4). Siffrorna inom parentes anger antalet underkända per 100 förarprov.

För mer siffror och information: se länk nedan till trafikverkets pressmeddelande.

Erik SM7DZV

Länk:
Trafikverket pressinformation: Läs mer om de ändrade reglerna för körkortsprov.


FOTNOTSKOMMENTARER:
… Om parkeringsböter, rättsväsendets resurser och krånglande parkeringsappar

Att parkera en bil är inte så enkelt som alla tror. Det fick tyska turisten Sabine erfara. Hon betalade parkeringsavgiften, men hade angett registreringsnumret på tyskt sätt. Sabine protesterade mot böterna. SVT Nyheter rapporterar att Sabine fick rätt både i Tingsrätt och Hovrätt, men att Polisen överklagade till Högsta domstolen, där ärendet nu ska avgöras.

När förundersökningar läggs ned på löpande band framhålls ofta, att skälet är Polisens och Rättsväsendets begränsade resurser. Med det förstås att Polisen och de rättsvårdande myndigheterna anser att de har viktigare saker att göra.

Att göra rätt saker,
är viktigare än att göra så gott man kan

Ibland sägs att det är bra bara man gör så gott man kan. Det bör dock framhållas att det är minst lika viktigt att göra rätt saker.

Nybro Bostadsbolag gör parkering svårt för många pensionärer
På tal om parkeringsavgifter har Nybro Bostadsbolag infört parkeringsavgifter på gästparkeringar. Parkeringsavgifterna ska betalas med en app som Bostadsbolaget erbjuder. Åtgärden motiveras med att bostadsbolagets egna småländska hyresgäster hellre parkerar på gratis gästparkeringar  än att betalar för en egen hyrd parkeringsplats.

PRO protesterar
PRO protesterar. Bostadsbolagets app krånglar och många pensionärer har inte ens en så modern mobiltelefon att de kan ladda ner appen.

Artikeln finns bakom betalvägg på tidningen Barometerns Nybrosida den 2020-02-29.

Erik SM7DZV

Länkar:
SVT Nyheter (2020-02-29): Tyska Sabine fick p-bot – tvingas försvara sig mot svenska polisen i Högsta domstolen 
SVT Nyheter (2020-02-29): Juristprofessorn: ”Orimligt att lägga hela risken på bilisten”

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com