Två pärlor i Radiomuseets nyhetsbrev för mars:
Lyssna till sista timmen från Motala långvåg
och en programserie ”när radion är som bäst”

Posted by Erik SM7DZV on 29 februari, 2020 in Nyheter |

Bild från invigningen av 30-kilowattssändare 1936.

— Av Erik SM7DZV —

Radiomuseets nyhetsbrev för mars månad 2020 finns nu tillgängligt. Lars Lindskog och hans medarbetare presenterar som vanligt ett brev med såväl stor ämnesmässig bredd som intressant innehåll. Av artiklarna i månadens nyhetsbrev är det två som vi gärna vill lyfta fram.

Den ena handlar om sista sändningstimmen vid Motala långvågsstation den 30 november 1991. Den andra handlar om en radioserie i åtta avsnitt ”när radion är som bäst” av Hanna Sahlberg, tidigare Sveriges Radios korrespondent i Kina.

Faksimil ur Radioamatörer 1938
Om den teknikhistoriskt intresserade läsaren inte nöjer sig med nostalgitrippen till Motala långvåg finns ytterligare en godbit: Ett faksimil ur tidningen Radioamatören, från januari 1928. Den artikeln handlar om Användning av kvartskristaller inom rundradiotekniken.

Sista timmen med Motala långvågsständare
Radiomuseets medlem Bengt Samuelsson i Lerum gjorde en unik inspelning under det avslutande radioprogrammet på en timme, ett program som enbart sändes ut över Motalasändaren mellan klockan 22.00 – 23.00 den 30 november 1991. Lyssna här till Sista timmen från Motala långvåg:

Läs mer –>

Nyhetsbrevets redaktör Lars Lindskog skriver:

Detta blev en verkligt bra inspelning med den typiska svaga överhörningen från en tysk sändare på en närliggande frekvens. Man fick även under utsändningens gång uppleva en del fading i den mottagna signalen vilket gör att utsändningen verkligen känns autentisk.

Precis så var det att lyssna till Motala långvåg! Dessutom var ju detta entimmesprogram utmärkt bra sammanställt och presenterat av Christofer Murray. Via länken nedan kan man lyssna till hela utsändningen från början till slut.

Ladda upp nyhetsbrevet
Ladda upp Radiomuseets nyhetsbrev för mars. Artikeln om Motala långvågsstations Night of Nights börjar på sidan 3.

Klicka här: Nyheter från Radiomuseet nr 134 mars 2020

Programserien Det perfekta Kina
Mot bakgrund av nyhetsrapporteringen från Kina under den gångna veckan är länken till Sveriges Radios programserie Det perfekta Kina högaktuell. Serien består av åtta halvtimmesprogram med Hanna Sahlberg som upphovsman. Sahlberg har bott totalt nio år i Kina och varit anställd som Sveriges Radios korrespondent där.

Lars Lindskog: ”En programserie som visar radion när den är som bäst”

En programserie som visar radion när den är som bäst. Denna strålande radioserie med Hanna Sahlberg är otrolig informativ och välgjord.

Länk:
Sveriges Radio: Artikelserien Det perfekta Kina Klicka här för länk :


 

Fakta om Motala Långvåg
[Källa: Radiomuseets nyhetsbrev nr 134, 1 mars 2020]

Motala långvåg har haft flera sändare genom åren. 1926 byggdes de två typiska 124 meter höga tornen på Bondebacka som blev symbol för
Motala. Den första installerade Marconisändaren var på 30 kW och togs i drift 1927. År 1935 ersattes den av en ny Marconisändare på 200 kW.
1961 invigdes en helt ny sändaranläggning på Orlunda med en central mast på 250 meter och omgiven av fem master på 200 meter som stod i en cirkel runt denna. Anläggningen hade två sändare från Compagnie Français Thomson-Houston på vardera 300 kW som kördes parallellt så att den totala uteffekten blev 600 kW. Denna sändare var igång fram till 1991-11-30 då den stängdes.

Länk:
Amatörradionyheterna (2019-09-10): Stort intresse när allmänheten fick tillfälle besöka Orlunda långvågsstation

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com