AMPRNet bygger länk till Stockholms skärgård

Posted by Erik SM7DZV on 2 mars, 2020 in Nyheter |

Klicka på bilden för länk till AMPRNet.se

Tidningen Skärgården uppmärksammade igår att AMPRNet just nu bygger ett radiolänksystem från centrala Stockholm och ut mot Stockholms skärgård. Nätet ligger på 5 GHz, där en del är amatörband.

Frekvensbandet tillåter god riktverkan med ganska små parabolantenner. Inom 5 GHz-bandet finns också wifi, vilket gör att utrustning finns tillgänglig till överkomliga priser.

”Passar bra inom amatörradion”
— Det här passar bra inom amatörradio, säger Michael SM0EPX. Det är inom ett område där det är lätt att visa att amatörradion gör nytta. När inget annat funkar kan vi hjälpa till.

— Tanken är att bygga ringar, säger Michael. Vi planerar att bygga in redundans i nätet. Man ska kunna komma till varje plats från två olika håll, säger han.

 

Till samhällets förfogande
— Vi räknar med att stå till samhällets förfogande till exempel när Internet är nere, säger Michael. Då ska vi kunna bistå, inte bara med telefoni utan även med vanlig datatrafik. Länkarna klarar omkring 200 megabits per sekund. Delar man det på två får man ungefär samma bandbredd som ur ett normalt vägguttag. Men blir nätet kraftigt belastat kommer naturligtvis kapaciteten att sjunka.

20-tal radioamatörer engagerade
Det är AMPRNet som leder arbetet och de lokala klubbar som är berörda i denna omgången är SK0MM och SK0BU. Totalt är ett 20-tal radioamatörer inom olika kunskapsområden engagerade i just detta projekt.

Tidningen Skärgården
Tidningen Skärgården följde med när några av radioamatörerna arbetade med att testa en några kilometer lång länk från centrala Stockholm ner till Nackalandet.

Tidningen Skärgården är Stockholms skärgårds enda lokala nyhetstidning. Dess främsta syfte är att skapa och ge skärgårdens befolkning en demokratisk arena.

Erik SM7DZV

Länk:
Tidningen Skärgården (2020-03-01): Långt ifrån amatörmässigt

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com