Lär känna SYLRA
— Scandinavian YL Radio Amateurs

Posted by Erik SM7DZV on 7 mars, 2020 in Nyheter |

SYLRA utläses Scandinavian YL Radio Amateurs. Redaktionen hoppas att en länk till organisationens hemsida ska tas väl emot även idag, den 8 mars, på Den internationella kvinnodagen.
Klicka på bilden för länk till SYLRA:s hemsida på nätet.
Illustration: Skärmdump från föreningens hemsida.

Den Internationella kvinnodagen högtidlighålls den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

 

Wikipedia vet berätta:

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. I Sverige firas högtidsdagen från och med 1912, från början på varierande datum under våren.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.

Relaterad länk:
Amatörradionyheterna (2018-03-08): Elfrida Andrée — Sveriges första kvinnliga telegrafist.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com