Solen död — men lovar ändå bättre konditioner

Posted by Erik SM7DZV on 10 mars, 2020 in Kommentar, Konditioner - Rymdväder, Nyheter |

Ännu ett förebud om nästa solcykel, men ändå lär det dröja ytterligare ett par år innan botten är passerad.
Källa (bild): SolarHam.net.

(2020-03-10 klockan 1030 UTC. )

Idag har vi en förmiddag dag utan någon som helst dämpning av lägre kortvågsfrekvenser. Trots det är 80-metersbandets telegrafidel totaldöd. Enda chansen till lite trafik var att krypa upp till 60 meter.

5 MHz är ett enastående band för Svenska förhållanden. Synd bara att den svenska myndigheten ska behöva vara så snål med bredden.

80 meter totaldött under förmiddagen
NOAA:s Radio Communications Dashboard visar att det helt saknas observerbar dämpning i D-regionen. Under det senaste dygnet har det inte förekommit den mest minimala flare. Solar Ham rapporterar att risken för flare av mellanstorlek (M-Class) är 0,1 procent. Jordens magnetfält är lugnt, K-index 2. Inte en enda solfläck. Solen tycks vara död idag, precis lika död som 80-metersbandet. Inte en enda station på 80 metersbandets kortvågsdel.

 

Solvinden inget problem
Trots allt är det liv i solen. Det finns ett par stora koronahål längst i söder och längst i norr. Intressantare är trots det två mindre koronahål, nummer 20 och 21 som nu är vända mot jorden. Trots det väntas inverkan av solvinden mot jorden bli mycket liten.

Antydan om bättre konditioner
— för den som har tålamod att vänta

Mitt i denna dystra solbetraktelse finns det kanske trots allt en antydan om bättre konditioner. Vi har tidigare fått rapporter om nya solfläckar med omvänd polaritet, förebud för nästa solcykel. Just nu återfinns en sådan solfläck, AR2758 i solens sydöstra del. Solfläcken blev synlig i förrgår, den 8 mars, och fler uppdateringar utlovas på SolarHam.net.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com