Stora sammankomster har förbjudits
Ren formalitet innan Radiomässan ställs in

Posted by Erik SM7DZV on 11 mars, 2020 in Kommenterad nyhet |
Publicerat 2020-03-11 klockan 16.45. Uppdaterat 2020-03-11 kl 17.20. Uppdaterat 2020-03-11 kl  22.00.

Johan Carlsson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
FOTO: Folkhälsomyndigheten.

Allmänna sammankomster med mer än 500 personer bör tills vidare inte få hållas. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en hemställan som idag har skickats till regeringen.

Ett sådant beslut från regeringen bör inte gälla längre än nödvändigt och omprövas kontinuerligt i samråd med Folkhälsomyndigheten, heter det i myndighetens information på nätet.

Det ingen politiker skulle våga…
Det finns ingen politiker, som skulle våga ifrågasätta Folkhälsomyndighetens begäran. Det är konselj i morgon torsdag. Om inte regeringsbeslutet redan har kommit innan dess lär det komma under morgondagen.

Uppdaterat 2020-03-11 klockan 22.00: Regeringen fattade vid ett sammanträde som inleddes klockan 19.00 på onsdagskvällen, beslut i enlighet med Folkhälsomyndighetens hemställan.

 

 

Folkhälsomyndigheten: ”Tillfällig åtgärd”
Folkhälsomyndigheten skriver i sin information på nätet att, eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället, det nu är läge att, som en tillfällig åtgärd, inte tillåta allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige.

”Kan ha effekt”
– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Eskilstunamässan och SSA:s årsmöte i farozonen
Det finns få förhållanden som talar för att den världsomspännande virusspridningen ska ha upphört under de närmaste månaderna. En konsekvens för amatörradions del blir sannolikt att såväl Radiomässan i Eskilstuna som SSA:s årsmöte kan tvingas att ställa in. Ett besked som kom under dagen är att Visalia International DX Convention i Kalifornien har ställts in.

Syfte: ”Förhindra stora folksamlingar”
Syftet med förslaget från Folkhälsomyndigheten är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Det gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser. Radiomässan brukar varje år besökas av cirka 1000 radioamatörer. Därmed är det bara ett formellt regeringsbeslut som krävs innan Radiomässan i Eskilstuna tvingas ställa in.

Radioamatörernas genomsnittsålder högre än 65 år
Det saknas säkra uppgifter om de svenska radioamatörernas genomsnittsålder. Tidigare försök till skattningar har emellertid visat att den är klart över 65 år.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com