EU-kommissionens datasäkerhetsbyrå:
Signal — ”Säkrare och bättre krypterad”

Posted by Erik SM7DZV on 15 mars, 2020 in Nyheter |

Signal är en meddelande-app med vilken det går att skicka krypterade meddelanden från avsändare till mottagare, utan att innehållet kan läsas av någon på vägen.
Klicka på bilden för länk till mer information på engelska Wikipedia.

EU-kommissionen har uppmanat sina medarbetare att överge många populära meddelande-appar, inklusive Facebook, WhatsApp och iMessage, och i stället övergå till appen Signal, som anses säkrare och ha bättre kryptering.

”WhatsApp är kanske världens mest populära meddelande-app, med mer än två miljarder användare, men den betraktas inte säker nog för EU:s diplomater och officiella företrädare”, skriver India Today (2020-02-25).

Signal – Krypterat hela vägen från avsändare till mottagare
I februari rekommenderade EU-kommissionen att dess personal skulle välja Signal för att skicka meddelanden från sina datorer eller mobiltelefoner. Signal är en app som skickar krypterade meddelanden hela vägen mellan avsändare och mottagare. EU-kommissionen rekommenderar sina medarbetare att använda Signal, eftersom man anser att metoden är säkrare än andra meddelandesystem.

 

Uppgiften om EU-kommissionens ställningstagande blev känt omkring den 20 februari via nätsajten Politico.eu. Uppgiften spreds snabbt på nätet, men alla refererade till samma källa, Politico.

EU-kommissionen bekräftar
I tisdags, den 10 mars fick Amatörradionyherna uppgiftens äkthet bekräftad via EU-kommissionens pressavdelning i Stockholm. Rekommendationen att EU-kommissionens medarbetare bör välja appen Signal för sina meddelanden kommer från EU-kommissionens Teknik- och Datasäkerhetsbyrå, där man kommit fram till att rekommendera den aktuella appen, som har visat sig säker såväl beträffande datasäkerhet som personlig integritet. Signal föreslås därför som ett säkert alternativ i fall när inga likvärdiga verktyg finns allmänt tillgängliga. EU-kommissionens fackorgan skriver:

The Information Technology and Cybersecurity Board of the Commission is recommending the use of Signal as this is an application that emerged as safe in terms of security and privacy.

This solution supports the digitisation of the working environment in the Commission, while still respecting security priorities and standards.
The use of Signal is proposed as a safe alternative in cases where no equivalent corporate tool is available.

Krypterat och öppen kod — utan bakdörrar
Appen uppskattas för att ett meddelande är krypterat hela vägen från sändare till mottagare samt för dess öppna programmering. Signal fungerar som Facebook, WhatsApp och Apples iMessage men den öppna programstrukturen stänger bakdörrar, där innehåll i meddelanden kan avlyssnas och läsas.

Det går inte att se vilka meddelanden som skickas med Signal eller vad de innehåller. Det finns även inställningar i appen så att sända eller mottagna meddelanden raderas. Inga hemliga eller komprometterande meddelanden blir då kvar i telefonen.

WhatsApps teknologi baseras på Signals krypteringsprotokoll, känt som Open Whisper Systems, men koden är inte öppen. Användare kan därför inte veta på vilket sätta meddelanden hanteras. Det finns fler meddelandeappar som inte heller bygger på öppen kod och som därför lämnar frågor obesvarade.

Dataläckor inom EU-administrationen
kan ha legat till grund för rekommendationen
India Today skriver att det inte är helt klart varför EU rekommenderar Signal just nu, ”men 2017 drabbades EU-diplomater av säkerhetsläckor i Moskva, två datorer uppges ha blivit hackade för att tappas på hemlig information.

2018: Tusentals dokument stals av hackare
I december 2018 upptäckte ett säkerhetsföretag att tusentals diplomatiska telegram hade laddats ned från EU:s COREU-system, som används av nationellea regeringar och EU-institutioner för att utbyta dagliga informationer om utrikespolitik.”

Erik SM7DZV

Länkar:

India Today (2020-02-25): European Commission asks staff to delete WhatsApp and other chat apps, move to Signal for better security 
Politico.eu (2020-02-20): EU Commission to staff: Switch to Signal messaging app

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com