Wikipedia ber sina användare om ekonomiskt stöd
för att kunna fortsätta vara gratis och oberoende

Posted by Erik SM7DZV on 15 mars, 2020 in Nyheter |

Jimmy Wales ber om ditt stöd för Wikipedias fortsatta oberoende.
Klicka på bilden för länk.

Brukar du använda Wikipedia? I så fall: hur mycket är Wikipedia värt för dej? Hur mycket är det värt att ha direkt tillgång till oberoende kunskap? Hur mycket är det värt att inte behöva betala för att göra sökningar på Wikipedia? Hur mycket är det värt att dina personuppgifter inte säljs till högstbjudande?

Det är frågor som Wikipedia ställer, i år liksom tidigare år, när man försöker samla in pengar för att täcka sina kostnader.

”Hjälp Wikipedia förbli oberoende”
— Hjälp till så att Wikipedia kan förbli oberoende, fri från reklam och kan ges möjligheter att fortsätta växa i ett år till. Vi finns till tack vare stödet från våra givare. Det är grundbudskapet från Wikipedias grundare Jimmy Wales.

— Om alla som använder Wikipedia i år gav ett bidrag skulle vi inte behöva samla in pengar på många år framöver. Men bara två procent av våra användare väljer att ge oss ekonomiskt stöd, skriver Wales.

 

”Framtiden för fri kunskap står på spel”
— Framtiden för fri kunskap står på spel, skriver Wales. På bara 19 år har Wikipedias gemenskap byggt upp en encyklopedi med mer än 51 miljoner artiklar på över 250 språk. Men vi har fortfarande mycket kvar att göra för att skydda Wikipedias framtid, skriver Wales. Gång på gång har vi varit nära att tvingas kompromissa med våra värderingar.

Avstår annonser och annan kommersialisering
— Folk frågar oss ofta varför vi inte har annonsering eller säljer våra användares personuppgifter för att få intäkter, eller varför vi inte tvingar alla att betala för att få använda Wikipedia.

Även om detta verkar vara normen på nätet nuförtiden vill vi påminna om att det finns ett annat sätt — ett sätt som inte äventyrar vårt innehålls neutralitet eller hotar dina personuppgifter: Vi ber våra användare om ett bidrag. Vi gör inte detta ofta men det fungerar. Efter att under två decennier ha tackat nej, kan jag fortfarande säga att vi är stolta över att ha avstått från de pengar vi skulle ha tjänat på annonsering eller annan typ av kommersialisering.

Länk:
Stöd Wikipedia. Klicka här

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com