Radioklubben SVARK i Jönköping fyller 50 i år

Posted by Erik SM7DZV on 16 mars, 2020 in Nyheter |

Bild från radioshacket i nya klubbstugan: Fr.v. Roland SA7RST och klubbens ordförande Jan SM7NDX.
FOTO © Mats SM7BUA.

I SVARKs 50-årsfirande ingår bland annat att aktivera jubileumssignalen SK50AX. Ambitionen är att under året vara QRV med jubileumssignalen så mycket som möjligt. I planerna ingår även ett special-QSL.

Här är klubbens historia sammanfattad av dess nuvarande ordförande Jan SM7NDX:

SVARK, Södra Vätterbygdens Amatörradioklubb bildades den 4 maj 1970 på ett möte med 27 intresserade radioamatörer. Det var dock vid ett klubbmöte 10 dagar senare, man beslutade enligt den nya styrelsens förslag på klubbens namn. På mötet den 4 maj tog man dock ytterligare ett mycket viktigt beslut, nämligen att hyra mangårdsbyggnaden på gården Vissmålen i Huskvarna.

Nästan direkt satte klubbens medlemmar igång med att renovera den mycket nedgångna byggnaden. Trots mycket jobb under första året lyckades man ändå att köra 700 kontakter på kortvågen med anropssignalen SK7AX. I slutet av 1970 hade klubben 40 medlemmar.

 

Gamla klubbhuset i Vissmålen utanför Huskvarna med sin imponerande antennfarm.

 

Vissmålen — omfattande renoveringar och nya master
Genom åren har omfattande renoveringar gjorts på byggnaden och nya master och antenner har satts upp. Flertalet av klubbens medlemmar har alltid varit mycket intresserade av DX-körande, vilken den genom åren gedigna antennparken skvallrar om. Under 80-talet restes den 30 meter höga fackverksmasten med monobanders för 20 och 40 meter.

Krav på marknadshyra
Alla goda tider har sitt slut. Under 2011 aviserade Jönköpings Kommun att man skulle kräva in marknadsmässiga hyror av alla föreningar. ”Vårt” hus bedömdes att vara i så bra skick att en kallhyra på 65 000 kr om året var skäligt. Så klart gillade klubben inte detta utan efter förhandlingar med tjänstemän och politiker beslutade klubben om att lämna Vissmålen efter 42 år.

… tvingade SVARK lämna Vissmålen efter 42 år
Den 25 september 2012 var sista tisdagen på Vissmålen. Så här skriver SM7FDO i SVARK-Nytt:

” Sista kvällen och avslutning för gott! Den 25 september var definitivt den sista gången vi träffades på Vissmålen. Det åts smörgåstårta som lät sig väl smaka. Det var ett tappert gäng som samlats i det nära nog tomma huset, och stämningen var förklarligt nog ganska tryckt. De lite äldre deltagarna har varit med många år och sett verksamheten byggas upp. Många medlemmar har här lagt ner åtskilliga timmars ideellt arbete på sin fritid. Det var dock inte ”sista kvällen med gänget”. En SVARK-are ger inte upp så lätt och förhoppningar om en framtid finns. Några dagar efter mötet överlämnades Vissmålen till kommunen, som nu får sköta det stora huset.”

Nytt eget klubbhus i Axamo
Redan under hösten 2012 köptes den sommarstuga i Axamo väster om Jönköping, som i dag är klubbens QTH. Denna stuga byggdes om och till av klubbens medlemmar från våren 2013 till hösten 2015, då en invigningsfest med cirka 60 besökare hölls. Ett brassband med flertalet radioamatörer spelade, tårta åts och grannföreningar uppvaktade. Verkligen en dag att minnas.

Nu ser klubben framåt med en fortsatt levande verksamhet med umgänge och radiokörande.

Jan SM7NDX,
Ordförande SVARK

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com