Internationella nödfrekvenser inom Region 1

Posted by Erik SM7DZV on 23 mars, 2020 in Nyheter |

Klicka på logotypen för att komma till IARU:s hemsida.

För IARU Region 1 gäller följande internationella nödfrekvenser (kHz): 3760, 7110, 14300, 18160 och 21360.

Sverige följer denna rekommendation, medan flera andra länder avviker och anger egna nödfrekvenser (följ länk nedan till pdf-fil).

IARU står för Internationella Amatörradiounionen. IARU består av tre regioner varav Region 1 omfattar Europa, Afrika, Mellanöstern och norra Asien.

Frekvenserna riktvärden för nödkommunikation
Nödfrekvenserna har antagits i bandplanerna i varje IARU-region för att vara riktvärden för nödkommunikation. Frekvenserna är inte ”absoluta” utan ska betraktas som ”aktivitetscentra”.

Nödkommunikation kan hittas plus/minus 20 kHz från angivna riktvärden. Vissa länder kan behålla andra nödfrekvenser i sina egna bandplaner på grund av lokala krav, QRM etc.

 

IARU Emergency Communications Guide
IARU antog i september 2016 ett 94-sidigt dokument, IARU Emergency Communications Guide, som är tänkt att utgöra handledning och utbildningsmaterial.

Texten är på engelska. På det stora hela visar sig en Googleöversättning till svenska bli mycket begriplig. Ett av de systematiska fel som återfinns i överättningen är i frågor som på engelska inleds med ordet Will och som i programmet översätts med Vill eller Var i stället för Kommer. Med tanke på typen av text och textmängden är Googles maskinöversättning mycket bra.

Erik SM7DZV

Ladda Ned
Ladda ned pdf med nödfrekvenserna för samtliga länder inom IARU Region 1:
Klicka här

Länkar:
IARU: Hemsida 
IARU: Emergency Telecommunications Guide. Pdf, 94 sidor.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com