Södra Sverige i orkanens öga
när Ryssland startar ny OTH-radar i Kaliningrad

Posted by Erik SM7DZV on 24 mars, 2020 in Nyheter |

Räckvidd för rysk OTH-Kontainer
i Kaliningrad.
Källa UK Defence Journal.
Klicka på bilden för länk.

Södra Sverige hamnar i orkanens öga, när Ryssland inom kort placerar ut en ny OTH-radar i den ryska enklaven Kaliningrad.

Avståndet till Kaliningrad, cirka 20 mil från skånska kusten, gör att störningarna kan komma att bli betydande hos oss.

IARU:s nyhetsbrev för februari, om intrång på amatörradiofrekvenser, anger att ryska OTH-containeranläggningar, hittills och bland annat, har har utnyttjat följande frekvenser: 7005, 14136 och 14183 kHz. Redaktionen känner inte till om frekvenserna används kontinuerligt. Nyhetsbrevet uppger även att rysk militär radiotrafik från Kaliningrad har lokaliserats på frekvenserna 7193, 7200 och 120127 kHz.

Räckvidd på 300 mil
Den nya radaranläggningen uppges av Tass ha en räckvidd på 300 mil och beräknas kunna övervaka hela Europa inklusive de Brittiska öarna. De ryska uppgifterna att den aktuella radaranläggningen kommer att kunna spåra kryssningsrobotar på 300 mils avstånd avfärdas som spekulationer av UK Defence Journal.

 

20 mil från skånska kusten
UK Defence Journal rapporterar att Ryssland kommer att placera ut en kortvågsradar ([Kontainer OTH], Over The Horizon radar) i Kaliningrad, 20 mil från den skånska kusten. UK defence Journal refererar till ryska nyhetsbyrån TASS. Källan uppger att flera möjliga platser övervägs, samt att radarn kommer att utplaceras i närtid. TASS uppger att den nya radaranläggningen i Kaliningrad kommer att komplettera en radarstation som i december togs i bruk i delrepubliken Mordavien.

”Kunna övervaka hela Europa”
Den nya radaranläggningen i Kaliningrad kommer enligt källan att vara kapabel att övervaka hela Europa, inklusive Storbritannien. Varje containersystem uppges kunna spåra kryssningsrobotar på avstånd upp till 300 mil. Artikelns författare avfärdar dock denna uppgift som spekulation.

Om UK Defence Journal
UK Defence Journal uppger att de är en grupp av oavlönade frivilliga. Gruppen består av specialister på olika kategorier av försvar, cybersäkerhet och internationella relationer. UK Defence Journal har ingen partipolitisk anknytning.

Erik SM7DZV

Länkar:
UK Defence Journal: Russia to deploy a new Over-The-Horizon radar in Kaliningrad. 
IARU Monitoring System Region 1: Monthly Newsletter 2 – February 2020 
Wikipedia: OTH — Over The Horizon radar

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com