Håkan SM5OCK: Tappa inte sugen!
Nu måste vi kämpa oss igenom det här

Posted by Erik SM7DZV on 26 mars, 2020 in Nyheter |

— Vi radioamatörer är priviligierade just nu. Vi kan utgås utan att behöva tänka på risken att bli smittade eller att smitta andra, säger Håkan SM5OCK. På bilden QRP från balkongen med sin Elecraft K1.
FOTO: Privat.

— Det är tur att vi är radioamatörer just nu! Vi är ju privilegierade, som kan träffas utan att träffas utan att bli smittade eller att sprida viruset vidare, skriver Håkan SM5OCK. Möjligheter att träffas via radiovågorna förstås.

— Det är många i samhället som är begränsade. Man kan inte handla i affärer som vanligt, gå ut och äta och många attraktioner i samhället håller stängt. Folk blir permitterade och uppsagda. Nyheterna fylls med elände…

Många radioklubbar håller stängt
— Många radioklubbar håller stängt eller har inget program alls. Flera stora arrangemang och möten har blivit inställda och detta påverkar klubbarna och medlemmarna. Det är många som måste sitta inne eller som på annat sätt inte kommer ut till sina kompisar på den lokala klubben.

”Sätt igång radion. Kör vad du vill”
— Därför vill jag uppmana alla att slå på radion och göra allmänna anrop. Kör vad du vill. SSB, FM, CW eller något annat.

 

Flera bra initiativ
— Flera bra initiativ tas i klubbarna. Lindesbergsklubben har startat upp eget nät på tisdagarna. Eskilstunaklubben kommer att köra radio via sin 2M/70cm/Echolink istället för att ha fysiskt medlemsmöte för att nämna några exempel.

Kör portabelt eller mobilt
— Nu kommer vårsolen och värmen. Kör portabelt alternativt mobilt. En enkel tråd eller mobilpinne går alldeles utmärkt. Ta med handjagaren och aktivera den lokala repeatern. Varför inte ta med en kaffekorg…

Öva upp handstilen på din telegrafi
— Nu har du också chansen att öva upp handstilen på handpumpen. Ropa CQ sakta och lugnt. En riktig radioamatör anpassar hastigheten och går ner i takt. Du som känner dig ringrostig — bara kör. Du som är nybörjare — bara kör.

— Ropa gärna mellan 3530 och 3535. De som kör lite fortare brukar ligga lite högre upp mot 3537-3540. Det spelar inte så stor roll vilken frekvens, vi har ju så mååånga och detta var bara ett förslag. Norrmännen brukar ligga lite högre upp på CW-delen.

Aktivera dig själv med SOCWA
— Du kan också aktivera dig själv med SOCWA. Då har du också ett litet tävlingsmoment inbakat. Kolla hemsidan www.socwa.se för mera information.

Höghastighetsklubben kör på lördagsmornarna
— Vill du att det ska brinna i knutarna? Lyssna då efter SK0HSC på lördagsmorgnarna kl 8 på 3537 då SM High Speed Club håller sitt nät med bulletin.

73 de SM5OCK, Håkan

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com