Kampen mot Corona:
Radioklubben SP7TUL i Lodz bistår sjukvården
med radiokommunikation och skyddsutrustning

Posted by Erik SM7DZV on 11 april, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-04-12.

Amatörradioklubben SP7TUL i Lodz har sin klubblokal på Lodz Teknologiska Universitet.

Amatörradioklubben SP7TUL från Lodz. Klubben verkar från Lodz  University of Technology och är en en av flera frivilliga organisationer som anslutit sig till kampen mot coronaviruset. Klubben har åtagit sig att säkerställa radiokommunikation mellan sjukhus och kommer också att möjliggöra röstkontakt mellan enskilda sjukhusavdelningar.

— I en krissituation, som den vi befinner oss i, kan traditionella förbindelser över telefon misslyckas. Det var grunden för radioamatörernas initiativ att använda radiokommunikation. Experimentet lyckades redan på sjukhuset i Zgierz, säger Ewa Chojnacka, taleskvinna för Lodz Teknologiska universitet.

Förbindelse mellan den rena och den smittade sidan
– Läkare i tjänst på akutmottagningen har redan gynnats av klubbmedlemmarnas stöd. Tack vare detta har den ”smittsamma webbplatsen” icke-telefonkontakt med den ”rena” webbplatsen. Avancerade planer på att upprätta radiokommunikation mellan olika sjukhus förekommer också.

 

3D-tryckning av skyddsdetaljer
Radioamatörer från polytekniken trycker också 3D-element av skyddskläder för läkare och räddare. Den första omgången av skyddshjälmar har redan anlänt till luftfartsskvadronen i Leźnica Wielka. De nästa kommer att vidarebefordras till team som arbetar i Clinical and Didactic Center i Łódź, samma sjukhus i Zgierz, på barnavdelningen på sjukhuset på Sporna Street och Medical Rescue Teams.

SP7TUL har klubblokal vid teknologiska universitet
SP7TUL Amatörradioklubben i Lodz har sin klubblokal i anslutning till biblioteket på Lodz Teknologiska Universitet. Under den pågående pandemin har radioklubben SP7TUL och anställda, doktorander och studenter vid tekniska universitetet i Lodz, gjort gemensam sak i arbetet för att begränsa epidemin genom att stödja människorna i frontlinjen — läkare, sjuksköterskor, räddningsarbetare och laboratoriepersonal.

– Åtgärder pågår för att aktivera radiokommunikationen på akuten på sjukhuset i Pomorska Street, informerar Karol Smużny.

Klubben bildades 2016
SP7TUL bildades 2016 i biblioteket vid det teknologiska universitetet och leds av Karol Smużny SQ7KGH, anställd vid biblioteket och IT-specialist. Under mer än ett år har klubben samarbetat med professor Elżbieta Miller från Neurologiska rehabiliteringskliniken, Łódź Medicinska Universitet och filosifie doktor Katarzyna Hojan från Maria Curie Wielkopolska Oncologicentrum i Poznań.

Frivilliga tillverkar
I torsdags visade sig Millers och Hojans båda enheter sakna tillräckligt med skyddsmateriel främst masker och visir, som särksilt behövs i vården av äldre patienter efter stroke eller cancer. Radioklubben och frivilliga vid Lodz Tekniska Universitet började därför skriva ut visir med hjälp av 3D-teknik samt sy andningsmasker.

Skyddsutrustning och handsprit
— I den första uppsättningen för båda sjukhusen har bland annat ingått masker, visir samt vätska för handdesinfektion som tillverkats enligt WHO:s instruktioner, förklarar Dr Igor Zubrycki från Institutet för automation vid fakulteten för elektroteknik, elektronik, datavetenskap och automation. Fram till nu har mer än 60 masker och 20 visir överlämnats och tillverkningen fortsätter.

Länk:
Radioamatörerna hjälper till att bekämpa coronavirus 

Tack
Tack för tipset: Andrzej  SM0YHG.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com