NOAA:s aktuella prognos för solfläckstal
antyder att uppgången snart kan vara att vänta

Posted by Erik SM7DZV on 16 april, 2020 in Nyheter |

Skärmklipp av NOAA:s prognos för solfläcksutvecklingen mitten av april 2020.
Klicka på bilden för att ladda ned den aktuella sidan. Läs instruktionen hur det går att få fram detaljer ur graferna på sidan.

NOAA:s uppdaterade prognos över förväntade solfläckstal tyder på en ökning skulle kunna börja observeras från och med tredje och fjärde kvartalet i år, 2020. Solfläcksmaximum väntas enligt prognosen inträffa 2025 med en aktivitet på ungefär samma nivå som 2014.

Under det senaste året har sporadiska solfläckar från nästa solfläckscykel observerats. Tidigare prognoser tydde på att solfläcksminimumet skulle komma att sträcka sig över hela 2021.

 

Fläckar som tillhör en kommande cykel känns igen på att de har omvänd polaritet. Plottar man solfläcksobservationerna ser man lätt att solen fortfarande befinner sig i en dip.

Kurvan i prognosmodellerna börja peka uppåt
Jämfört med tidigare har prognoserna för solfläckstalen från NOAA:s Space Weather Prediction Center blivit mer hoppfulla. Solfläckstalens månadsvärden under den senaste vintern har legat på några enstaka tiondelar över noll. Den nu aktuella prognosen tyder på att solfläckstalen skulle kunna börja öka från och med tredje kvartalet i år.

Läs mer
Ladda ned NOAA:s prognos på nätet. Läs hur du använder och tolkar uppgifterna i graferna. Under fliken Konsekvenser finns bland annat ett avsnitt om solaktiviteternas konsekvenser för radiotrafiken på kortvåg.

Erik SM7DZV

Relaterad länk:
Amatörradionyheterna (2020-03-10): Solen död — men lovar ändå bättre konditioner

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com