Favorit i repris:
Här är realtidskartan med både grålinje och åska

Posted by Erik SM7DZV on 21 april, 2020 in Nyheter |

På kartan hos LightningMaps.org  går det att se både grålinjen och åskoväder i realtid.
Klicka på kartan för att uppdatera och se läget just nu.

Hela förra sommaren hade Amatörradionyheterna en snabblänk till nätsajten LightingMaps.org, som visar blixturladdningar i realtid. När åsksäsongen var över tog vi bort snabblänken. Det visade sig vara förhastat.

Knappt var det klart, förrän Janne SM5SUH tipsade om att man kan använda samma program för att hålla koll på grålinjen, också den i realtid. Det behövs bara några bockar i rutan för inställningar (klicka på kugghjulet uppe till höger).

Fortsatt intresse för grålinjen
När vårdagjämningen passerade för några veckor sedan, och vi gick in i den ljusa delen av året, lyfte jag ut grålinjekartan. Nu har emellertid läsare hört av sig igen. Ännu ett förhastat beslut. Intresset för grålinjen finns kvar.

— och snart har vi åskan över oss
Dessutom kan vi snart börja vänta på årets åsksäsong. Därför finns nu på nytt snabblänken till kartan med åska och grålinje i vår högerspalt.

Längre fram, när informationen om grålinjen kanske inte längre känns riktigt lika aktuellt är kartan ett utomordentligt verktyg för att tala om, när det börjar bli dags att börja tänka på att jorda och kortsluta antennerna.

Erik SM7DZV

Länkar
Amatörradionyheterna (2019-10-20)
Använd åsksajten för att hålla rätt på grålinjen 
Amatörradionyheterna (2015-05-25)
Skydda din radiostation mot åska!

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com