Den kanadensiske radioamatören Scott VE7TIL
hittade två borttappade NASA-satelliter på två år

Posted by Erik SM7DZV on 5 maj, 2020 in Nyheter |

Scott VE7TIL under en TV-intervju sedan han hittat Image-satelliten år 2018.
Illustration/FOTO: Skärmbild ur CTVNews. Klicka på bilden för länk.

Under de senaste två veckorna har redaktionen fått flera tips med länkar om en kanadensisk radioamatör, som uppgavs hade hittat en borttappad amerikansk militärsatellit. Redaktionen förblev kall och ointresserad: Den nyheten var ju mer än två år gammal.

Men nyheten var verkligen ny. För andra gången på två år hade Scott VE7TIL hittat en satellit som NASA hade tappat bort.

Andra återfunna satelliten på två år
Antalet tips om den återfunna satelliten fick till slut trycket att öka till en nivå där det blev nödvändigt att kontrollera uppgifterna om händelsen. Plötsligt stod det klart att radioamatören i fråga, Scott Tilley, VE7TIL från Roberts Creek, British Columbia vid den kanadensiska Stillahavskusten, hade gjort det igen.

Aktiv radioamatör sedan tonåren
Scott VE7TIL, idag 49 år, har varit aktiv radioamatör sedan tonåren. Han har ett brett register och skriver på QRZ att han har intressen både på långvåg och på EME, månstudstrafik, på både 70 centimeter och 23 centimeter. Uppgifterna på QRZ är inte uppdaterade sedan 2015. Det finns därför risk att de inte helt beskriver dagens läge. Den som vill ta del av Scotts erfarenheter (fram till 2011) av långvåg kan klicka här.

 

Långvåg och månstuds
Den som är intresserad av månstuds kan välja hans EME-sida för 2 meter. Sidan innehåller flera fotografier, som säkert kan vara av intresse för andra radioamatörer inom samma teknikområde. Den sidan är senast uppdaterad 2007. QRZ och sidorna på nätet som Scott refererar till säger därför inget om hur pass aktiv han är som radioamatör idag.

IDG.se om Scotts senast hittade satellit
IDG.se skriver om Scotts senast upptäckta satellit. IDG.se skriver:

LES-5, som satelliten heter, är en så kallad zombiesatellit. Alltså en förbrukad satellit som fortfarande cirkulerar runt jorden och ännu inte fallit tillbaka ner i atmosfären och brunnit upp.

Scott Tilley var på jakt just efter LES-5 och genom att söka på nätet fick han tag i en rapport som beskrev satellitens radiofrekvens. Därefter byggde han en antenn, en struktur för den att stå på och kompletterade med förförstärkare, filter med mera. Sedan var det bara fritid som krävdes. Något han fick mer av i samband med att samhället stängde ner. Slut citat.

Byggdes av MIT och sköts upp 1967
Satelliten LES5 byggdes av Massachusetts Institute of Technology och sköts upp 1967. Det är den äldsta sändande satelliten i bana runt jorden, som Scott säger sig känna till.

Image — satelliten som Scott hittade 2018
Scott beskriver i en intervju med CTVNews, av den 1 februari 2018, sitt förra fynd, satelliten, Image. NASA hade skjutit upp satelliten år 2000 för att studera jordens magnetosfär. Kontakten med satelliten förlorades 2005 och projektet övergavs 2007. ”Alla trodde den den var död”, förklarar Scott i intervjun. ”Den sände inte längre och var bara en bit rymdskrot.” Men Scott återfann Image, den levde, och den sände fortfarande data.

Erik SM7DZV

Länkar

NPR.org (2020-04-24): Long-Lost U.S. Military Satellite Found By Amateur Radio Operator
IDG.se (2020-04-28): Radioamatör upptäckte försvunnen amerikansk militärsatellit 
CTVNews (2018-02-01): Canadian discovers ’piece of space junk’ is actually long-lost NASA satellite 
Amatörradionyheterna (2018-01-26): Ett tyst rymdskepp har börjat sända igen Hade till uppgift att studera jordens magnetosfär

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com