Dags att starta Öppet Arkiv hos Sveriges Radio?
Beslut kan vara att vänta nästa månadsskifte

Posted by Erik SM7DZV on 6 maj, 2020 in Nyheter |

Nu drar det ihop sig till något som börjar likna ett Öppet Arkiv hos Sveriges Radio. Inom några veckor ser det ut att kunna komma beslut om att utvidga P4 Plus med fler programinslag av äldre datum.

Tanken på ett Sveriges Radios Öppet Arkiv kom upp hösten 2017, när den populära nätplatsen Radiogodis tvingades stänga på grund av upphovsrättsliga skäl. Inget har egentligen hänt mer än att P4 Plus har lagt upp ett begränsat antal fasta inslag som bland annat omfattar inslag från Smoke Rings och Da Capo.

Diskuterar möjligheten att komplettera P4 Plus
Beslut kan väntas kommande månadsskifte
Redaktionen fick nyligen en fråga från en av våra läsare, som undrade hur det gått med den tanken. Vi skickade frågan vidare till projektledaren för P4 Plus, Leif Eriksson, som förklarar att man just nu diskuterar möjligheterna att komplettera kanalen med fler äldre inslag från Radiotjänst och Sveriges Radio.

Eriksson har i dagsläget inga ytterligare detaljer om hur det kan komma att bli. Han ställer i utsikt att situationen ska vara klarare om cirka tre veckor, det vill säga vid månadsskiftet maj/juni.

 

Radiogodis tvingades lägga ned av upphovsrättsliga skäl
Från en av våra läsare kom nyligen frågan om hur det gått med tanken på ett Öppet Arkiv hos Sveriges Radio. I samband med att den mycket populära nätplatsen Radiogodis, av upphovsrättsliga skäl tvingades stänga, framfördes en tanke från Sveriges Radios projektledare för P4 Plus att Sveriges Radio eventuellt skulle kunna starta ett öppet arkiv ungefär som hos Sveriges Television. SVT har ett uppskattat Öppet Arkiv på nätet där besökare kan klicka sig fram till gamla intressanta programinslag.

P4 Plus en nätbaserad kanal
P4 Plus är är en helt nätbaserad digital kanal. Ett undantag utgörs av att FM-lyssnare i Stockholms län kan lyssna till P4 Plus vardagar klockan 8 – 13 på 89,6 MHz. P4 Plus har idag ett antal fasta programrubriker där besökare kan välja olika inslag. Hit hör bland annat några inslag ur Smoke Rings och Da Capo samt program som bär Ulf Elfvings signatur. Här finns också ett antal artiklar med anknytning till svensk populärmusik.

Erik SM7DZV

Länkar
Amatörradionyheterna (2017-10-24)
Sveriges Radio tvingar Radiogodis att lägga ned 
Amatörradionyheterna (2017-10-27)
SR om Radiogodis: — En fråga om upphovsrätter. Vill träffa eldsjälarna bakom Radiogodis. Öppnar för ett radions Öppet Arkiv

FOTNOT
Domänen Radiogodis.se ägs idag en en diskjockey som använder platsen för att sälja sina tjänster.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com