Passa på att köra lite civiliserad telegrafi
Glöm inte bort att Socwa pågår — hela året
Uppdaterat 2020-05-10 klockan 10.10: Fotnot och redaktionell komplettering.

Klassisk rak telegrafinyckel, formgiven av Anton Henric Öller.
Svenskt patent nummer 54, året var 1867.
Grundregeln för telegrafister är att aldrig sända fortare än motstationen
och att inte sända fortare än man kan ta emot.
En erfaren telegrafist anpassar alltid sändningshastigheten till omständigheterna. Telegrafi går ut på att överföra meddelanden så snabbt som möjligt, vilket för det mesta är samma sak som att undvika onödiga omfrågningar.
Telegrafi handlar inte om att visa hela världen vilken hejare man är på att hacka bärvåg. Telegrafi handlar heller inte om ständigt pågående världsrekordförsök i snabbsändning.
Visa hänsyn och var civiliserad
Ta alltid hänsyn till din motstation. Börja aldrig att sända mitt på en frekvens som används av en annan station, inte ens under blodig SL-test. Var alltid omtänksam. Kör aldrig så fort att du skrämmer bort nybörjare och osäkra från banden. Samtidigt är det viktigt att inte sända fortare än vad man själv kan ta emot. Gör man det beställer man ju problem under nästa mottagningspass.
Telegrafister växer inte på träd. Och minns, att det är långt från alltid som idioten sitter i den andra änden.
Erik SM7DZV.
LÄNK
SOCWA hemsida
FOTNOT
Texten sammanfattar 15 budord för telegrafister, vilka ingick i telegrafiutbildningen vid Skånska Trängregementet T4 i Hässleholm 1965-1966. Tack till lärarna och instruktörerna SM7ZJ Sven-Åke, SM7DRQ Kjell och rustmästaren Sven Toft.