Guide: Börja lyssna på satelliter

Posted by Erik SM7DZV on 10 maj, 2020 in Nyheter |

Håkan SM7WSJ.

På AMSAT-SM:s hemsida finns sedan länge en artikel av Håkan SM7WSJ som är en guide för den som är intresserad av att börja lyssna på satelliter. Artikeln uppdaterades den 2020-05-09. Utgångspunkt är nybörjarfrågorna “Vilken satellit kan jag börja lyssna på och vilken frekvens gäller?” Läsning rekommenderas.

En av de vanligaste frågorna inom vår hobby är “Vilken satellit kan jag börja lyssna på och vilken frekvens gäller?”

Som ett första bra tips till den som vill höra något amatörradio-relaterat från rymden så ska man börja att lyssna efter ISS – den internationella rymdstationen. Det räcker med en handapparat och FM modulation samt en yttre antenn. Är man utomhus räcker det med den befintliga antennen.

 

Börja med att lyssna på ISS
Frekvensen som är vanligast att höra trafik på är 145.825 MHz och då är det vanligtvis 1200 baud packet som sänds i APRS format. Man kan om man har lite tur även få höra SSTV signaler (Slow scan TV bilder) sändas. Det är väldigt lätt att avkoda APRS trafiken och information om detta kan man hitta på lite olika APRS sidor på internet. Man kan också lyssna efter aktivitet på 145.800 MHz där astronauterna ibland i mån av fritid genomför kontakter med radioamatörer.

AO-91 och AO-92 har starka nedlänkar
Har man tillgång till en allmodestation på 145 MHz så kan man mycket lätt höra satelliten AO-91 och AO-92 som har en stark FM-nerlänk.
Vidare så kan man om man har lite bättre mottagning på 70 cm höra satelliten FO-29 och RS-44 som har en bra räckvidd och låter väldigt bra på nerlänken.

Det är även lätt att glömma bort den gamla satelliten AO-7 som skiftar mellan nedlänk på 10 meter eller 2 meter. Det är CW/SSB som gäller på den satelliten.

Håkan SM7WSJ

LÄNK:

AMSAT-SM: Hemsida 
Amatörradionyheterna (2015-10-05): Kinesiska satelliter i repeatersegmentet

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com