FRO Elfsborg skakar liv i gamla FRONET

Posted by Erik SM7DZV on 18 maj, 2020 in Nyheter |

Exempel på en fungerande FRONET-setup:
Dator, modem, radiostation och en gammal matrisskrivare.

Som en hemma-på-kammaren-aktivitet under COVID-19-utbrottet har FRO Elfsborg kört igång gamla FRONET.

FRONET är ett kommunikationssystem för digital textöverföring. Design och programvara togs fram av medlemmar i FRO i Västsverige omkring senaste sekelskiftet. Det bygger på användning av radiostationer för kortvåg och/eller VHF kopplade till dator och modem. För kortvåg användes Pactormodem och för VHF till exempel ett vanligt Kantronics KPC3+ modem.

FRONET kan utnyttja alla tillgängliga stationer i ett nät. VHF kan kopplas till kortvåg och tillbaka till VHF. Flexibiliteten är mycket stor och tekniken är säker. FRONET behöver inte Internet för att fungera. FRONET tillhör FRO och systemet får inte användas inom amatörradion.

 

— Det finns en tanke bakom vårt försök att skaka liv i gamla FRONET, säger Göran SA6AVT i FRO Elfsborg. Skulle inte FRONET i sin nuvarande skepnad användas som hjälpmedel vid civilt krissamband? Det lär (förhoppningsvis) ligga massor av AX.25-modem i skåp och lådor hos FRO-avdelningarna och hemma hos många FRO medlemmar.

— Tekniken är gammal och långsam — men mycket säker, säger Göran. Men FRONET går tveklöst snabbare än att repetera meddelandena om och om igen på brusig radiotelefoni. Vi tränar som galningar nere i Höllviken på att bokstavera krångliga ortsnamn och kartkoordinater på HF och UK, tänk om detta kunde skrivas in på en elektronisk M-blankett i stället?

Göran Berglind SA6AVT har skrivit en artikel på FRO:s hemsida. Artikeln handlar om FRO Elfsborgs nyväckta intresse för FRONET. Göran har ställt nedanstående text till redaktionens förfogande:

”Ingen amatörradioaktivitet”
FRONET är ju inte och har aldrig varit en amatörradioaktivitet men det är tveklöst en radioaktivitet. Programvaran är licensierad till alla FRO-medlemmar och får ej spridas utanför organisationen. Vi kör ju också på egna frekvenser, både på VHF och HF. Som medlem inloggad på fro.se kan du hämta programvaran och andra uppgifter.

Krypterade textmeddelanden utan Internet
Förmågan att överföra krypterade textmeddelanden utan Internet kan vara bra att ha. Vi skrämde igång två Windows XP-datorer och två KPC3+-modem och provade att köra mellan två Aurora-stationer på 80 MHz. Det gick alldeles utmärkt!

FRONET på 80 MHz Aurorastationer
Vår kamrat Kenneth Wassberg SM6WZP fick en idé och jag (Göran Berglind SA6AVT) hakade på. Vi ville se om man kunde använda 80 MHz Aurorastationer för att köra gamla, goa FRONET och överföra textmeddelanden peer to peer. Jag laddade ner programmet från fro.se och slöjdade till en kabel enligt Kenneths anvisningar.

Enkel inkoppling
Vi använder helt enkelt J2 på baksidan av Aurora-stationen för inkoppling av modemet, LF in, LF ut, jord och PTT behövs.

Exempel på FRONET-utskrift.
Ett svar från Kenneth (F32VGT) till mig (F32VPI) som skrivs ut direkt på printern när det kommer in.

Utrustning som ofta finns i Junk-boxen
Eftersom jag hade en gammal matrisskrivare stående kopplade jag in denna till datorn och satte parametern AUTOPRINT i FRONET.ini till =ON. Detta gör att alla inkommande telegram skrivs ut direkt på skrivaren.

En gammal laptop (IBM X41) och en OKI matrisskrivare!
Vi kör alltså på en av våra simplexfrekvenser, kanal 52. Medeleffekt räcker gott, det är ca en mil mellan stationerna.

KPC3+-modemet från Kantronic är den lilla lådan som gör jobbet. Seriekabel till datorn, slöjdad kabel (en patchkabel med en DSUB på) till radion och 12V in. Modemet går också att köra på ett inbyggt 9V-batteri, smidigt vid mobilt bruk.

Många bra funktioner i FRONET
Det finns många fler funktioner i gamla FRONET. Den bästa funktionen är att man kan sätta upp en station som nod på någon högt och fritt belägen plats. Då skickar du telegrammen via noden och noden buffrar meddelandena tills dess att du pollar.  Noden funkar alltså som en mailserver om liknelsen tillåts. Vi kan alltså bygga upp enkla kommunikationsnät på detta sätt som endast är beroende av lite ström. Detta kan vara sambandsgrejen när Internet och mobiltelefonin dör!

Fronet över kortvåg
Naturligtvis kan man även köra FRONET över kortvåg. Då krävs ett annat modem, och det modemet kan styra kortvågsstationen så att bästa frekvens väljs beroende på årstid och tid på dygnet. Det är lite som ett mini-SWALE.

FRONET på Windows 10
I förlängningen av detta har vi fått igång FRONET på Windows 10, samt gått över till en annan frekvens i 150 MHz-bandet då det fanns fler medlemmar som kunde köra på dessa frekvenser. Jag har även provat att köra igång FRONET över HF, men jag har än så länge inga motstationer.

Det går också att köra FRONET över TCP/IP (Internet) men det har inget med radio att göra så det glömmer vi tills vidare.

Göran Berglind SA6AVT/F32VPI

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com