”Amatörradio — Den perfekta pandemihobbyn”

Posted by Erik SM7DZV on 24 maj, 2020 in Nyheter |

Klicka på bilden för att ta del av video och hela artikeln hos csmonitor.com.

The Christian Science Monitor, CS Monitor, tog för några dagar sedan fasta på begreppet ”fysisk distansering” och valde då att fästa uppmärksamheten på amatörradio. CSmonitor motiverar varför:

Radioamatörer är ett globalt kollektiv med ett gemensamt mål: att skapa mänskliga kontakter i ett expanderande nätverk. Eftersom COVID-19 gör oss alla ”avlägsna” ville vi anpassa oss till deras värld.

Här en kort sammanfattning av artikeln i CS-monitor. Klicka på bilden eller på länken längst ned för att ta del av video och hela artikeln hos CSMonitor.com.

 

Du är inloggad och Zoommötet pågår när bilden plötsligt fryser. Det bästa du kan göra är att starta om routern och hålla tummarna. Du pratar i telefon med en kompis och är djupt inne i ett samtal när ljudet blir förvrängt och staplarna på din telefon sjunker från en till ingen. Tekniken kan fela vid de mest obekväma tidpunkter.

Men föreställ dig en kommunikationsteknik som fungerar även i de mest utsatta och otänkbara situationer. Den finns och den är mycket äldre än smarttelefonen.

 

Amatörradio har funnits i mer än ett sekel och fungerar både som arbetshäst och fritidshobby. Efter bombdådet under Boston Marathon 2013 samordnade radioamatörer kommunikationerna när mobiltelefonsystemen blev överbelastade. Amatörradio spelade en nyckelroll i Puerto Rico 2017 efter att orkanen Maria förstört stora delar av infrastrukturen för kommunikation. Även om det inte har varit så stort behov under pandemin – eftersom de traditionella kommunikationssystemen varit igång – håller radioamatörer kontakten med likasinnade, är uppdaterade och engagerade

”Min uppfattning är att amatörradiobanden i allmänhet har varit lite mer använda än vanligt”, säger Mike Raisbeck, vice ordförande i ARRL, American Radio Relay League. ”Människor vill gärna skapa kontakt med andra.” Några som är nya inom hobbyn använder tiden i karantän till att studera den amatörradiokurs som krävs för att bli licensierad sändaramatör. Gamla användare monterar upp antenner, dammar av gammal utrustning och ger råd till nästa generation radioamatörer.

Som en pandemihobby är amatörradion perfekt. Fysiskt distanserad skapar den mänsklig kontakt med en knapptryckning. Om det blir svårare tider kan du alltid skapa en livlina via etern.

Anders SM6WLH (översättning)  
Länk:
CSmonitor.com (2020-05-21) :  A close-knit culture, with separation at its core (video)

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com