Sånger från ett land i pandemins tvångströja
— Underhållande och aktuellt av Jacke Sjödin

Posted by Erik SM7DZV on 27 maj, 2020 in Kultur |
Detta är en kulturartikel — så gott som helt fri från anknytning till amatörradio.//Red.
Uppdaterat 2020-05-27 kl 08.00: Redaktionell komplettering samt relaterade nyhetslänkar.

Diktarens nödrop föranledd av pandemins kulturella nedstängning.
Illustration Jacke Sjödin. Publicerad med tillstånd.
Klicka på bilden för länk till videon.

Fysisk distansering har blivit en metod för att bromsa spridningstakten för covid-19-pandemin. Håll avstånd till din nästa — minst två meter, eller som en del radioamatörer föredrar att uttrycka det: Inte närmare än en våglängd på 145 MHz.

Den fysiska distanseringen har lett till genomgripande förändringar på samhällets alla områden. Där det är möjligt sköts många arbeten med hjälp av Internet från hemmen. Men många företag och verksamheter som kräver personlig närvaro är långt inne i en ekonomisk polarvinter. Sedan älgarna simmat över Ångermanälven och kamerorna plockats ned i Kullberg, har det televiserade kulturlivet ersatts med repriserade serier och mer eller mindre gamla långfilmer.

Jacke Sjödin — Sånger på Youtube
Lyckligtvis finns det undantag: kulturarbetare som fortsätter producera och som söker nya sätt att nå sin publik sedan scener och publika samlingslokaler stängts. Flertalet av de arenor som då återstår finns på nätet, dessvärre vanligtvis obetalda. Youtube är en tillgänglig plattform. Det är där vi hittar diktaren och underhållaren med mera Jacke Sjödin med hans aktuella, underfundiga och ytterst tänkvärda texter till kända melodier.

 

Balladen om Amanda Lind
I Balladen om Amanda Lind sätter han ord på kulturens mycket utsatta ekonomiska situation:

Nu tystnar teater, sång, dans och musik
tillika eventfirmor, scenisk teknik
och kallsvetten rinner längs tinning och kind,
vi hoppas på dej nu Amanda Lind.

Kärlek in the stream
I visan Kärlek in the stream sätter han tillsammans med Helen Sjöholm fingret på svårigheten att över nätet klara av sociala kontakter på det riktigt personliga planet. Kärlek och ömma känslor låter sig svårligen digitaliseras eller strömmas över nätet. Det är inte lätt med kärleken. När man inte får träffas…

Erik SM7DZV
Fler länkar:
En annan typ av nödrop i coronamörkret förmedlas i sången Whisky i en bar.
Klicka här för att få upp mer av Jacke Sjödin på Youtube.
Relaterade nyhetslänkar:
SVT Nyheter (2020-05-27): Förlustnotan för inställda kulturevenemang: 300 miljoner i månaden 
SVT Nyheter (2020-05-26): 6700 varslades inom kultursektorn.
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com