Katastrofsamband efter indisk cyklon:
”9 radioamatörer blev samhällets ögon och öron”

Posted by Erik SM7DZV on 9 juni, 2020 in Nyheter |

Hindustan Times rapporterar att när den svåra cyklonen Nisarga förra onsdagen nådde land över Raigad-distriktet i Indien, kollapsade alla normala kommunikationer inom mindre än en halvtimme. Då ingrep en grupp av nio radioamatörer med trådlös radiokommunikation och blev distriktsadministrationens ögon och öron. Deras stationsplatser? En byggnad utan tak i Shrivardhan, distriktshuvudkontoret i Alibag och fordon i Mahabaleshwar.

Klicka på bilden för länk till nyhetsartikeln. (Rekommenderad läsning).

Att radioamatörer helt nyligen ställde upp med nödkommunikation under en svår cyklon i Indien, det berättade vi om i en tidigare notis.

I en uppföljande artikel skildrar nu Hindustan Times de svåra förhållanden som rådde under cyklonen. Alla normala kommunikationssätt kollapsade på mindre än en halvtimme när ovädret drog fram över området. I stället blev det nio radioamatörer som fick utgöra distriktsadministrationens ögon och öron och svara för viktig informationsöverföring i samhällets tjänst.

G Padmanabhan, före detta katastrofanalytiker vid FN:s utvecklingsprogram säger:

Att använda amatörradio är en del av standardförfarandet under varje katastrof. Det är ett robust system som inte lätt bryts ned eller störs ut under katastrofer. Där satellittelefoner och annan utrustning har sina begränsningar, är detta fortfarande ett pålitligt och effektivt verktyg för kommunikation som ofta används över hela världen.

Anders  SM6WLH

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com