Grattis till Stig SM5XD som fyller 98 år 15 juni

Posted by Erik SM7DZV on 15 juni, 2020 in Familjesidan |

Stig SM5XD. på 90-årsdagen 2012.
FOTO Hasse SM0BYD.

Idag lyfter jag på hatten för vår specielle jubilar: Stig Sjölander, SM5XD, som den 15 juni 2020, firar sin 98-årsdag! Ett fyrfaldigt leve samt mängdens jubel!

Lite historia: Stig rekommenderades till SSA-medlemskap under senhösten 1945, av SM5WJ Ivar Westerlund samt SM5QR Fritiof ”Fritte” Andersson. Alla tre arbetade då vid Svenska Elektronrör. Stig ansökte den 4/12 och erhöll medlemskap den 5/12 1945, som medlem SM5-731.

Stig var tidigt med i FRO, med medlemsnumret SL-109. Han har under tidigare år varit mycket aktiv med radiosamband i Stockholms skärgård.

SSA:s 25-årsjubileum firades bl.a. med radioaktivitet genom Tekniska Museet på Gärdet i Stockholm, 22-24/9 1950, där Stig även var operatör. Militärens radiobuss nyttjades med sin 800W sändare.

I 1949 års callbook fanns Stig med som SM5XD. Han är ständig medlem nummer 198 i SSA. Stig har enligt SSA:s medlemsregister bott i Stiockholm under hela sitt liv. Hans första adress var på Kronobergsgatan. Idag bor han i Hässelby.

Under hösten 1946 tilläts åter amatörradiotrafik i Sverige. Stig SM5XD hade sitt första försök till QSO den 12 december 1946 på 40- metersbandet, telegrafi, med SM5LF, men förbindelsen var inte komplett och räknas därför inte. Stig gjorde nästa, det första lyckade, försöket samma kväll kl 23:35 med LA9R på 40 meter telegrafi.

 

Inget duande på den tiden
På den tiden tilltalades motstationen, ifall man inte redan duade varandra, med Mister. Stigs utrustning bestod av en kristallstyrd sändare 6K5, som oscillator och drivrör, till ett ”6L6 special,” av Stig egentillverkat och modifierat modifierat 6V6, det nenda av tre, som fungerade. Mottagaren var en Hallicrafter SX-28 ”Super Skyrider”, som numera finns i ett radiomuseum i Tullinge.

Inte kunnat köra från Väddö under våren
På grund av den pågående pandemi har Stig inte kunnat besöka sitt fritidsställe på Väddö under våren och köra radio därifrån med sin IC-718 och en Russian city windom. Vi önskar att det snart blir möjligt igen!

Telegrafi och SSB
Stig SM5XD är vanligtvis mycket aktiv på kortvåg, på telegrafi, och på 80 meter SSB med kamraterna. Stig, stor kram + 73 och allt gott till dej bland annat från dina kompisar Esko SM5AKP och Hasse SM0BYD

Genom Hasse SM0BYD

QSL-kort SM5XD: Scania 580 hästkrafter.

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com