Efter fem år av ogenomträngliga störningar
kan Kjell SM6CTQ köra 160-meter igen

Posted by Erik SM7DZV on 3 juli, 2020 in Nyheter |

Kjells SM6CTQ anmälan till Elsäkerhetsverket 2018, dnr, 18EV971.
Myndigheten glömde enligt egen uppgift bort att handlägga ärendet.

”Hej Kjell,
Tyvärr har inget gjorts i ditt ärende. Det har helt enkelt blivit bortglömt i en tid av massor med händelser.”
(Mejlsvar från Elsäkerhetsverket den 2020-06-23 klockan 22.26)

Kjell med FRO:s hedersnyckel i tenn, en kopia av RA-200-nyckeln.
FOTO Erik SM7DZV

Efter snart fem år av ogenomträngliga störningar har Kjell SM6CTQ på nytt kunnat börja lyssna på låga delen av kortvågsbandet. Så länge är det sedan han plötsligt drabbades av en EMC-störning som låg över S9, från rundradions AM-band och upp till och med kortvågens 7 MHz. Störningarna pågick dygnet runt, sommar som vinter, året runt.

För knappt två veckor sedan var störningen plötsligt och totalt försvunnen. En av grannarna hade köpt en ny robotgräsklippare. Kjell är glad idag, och vågar nästan inte tro att det är sant.

När Kjell först kontaktade Elsäkerhetsverket tyckte handläggaren att Kjell, som radioamatör borde klara av att själv pejla störningen. 2018 gjorde han en formell anmälan till Elsäkerhetsverket som glömde bort att göra något åt saken.

Myndigheten glömde ärendet
För en vecka sedan fick Kjell ett mejl där myndigheten förklarade att man glömt bort att handlägga anmälan. När Kjell meddelade att grannen köpt ny robotgräsklippare och att störningen försvunnit fick han besked om att ärendet nu är nedlagt.

 

Störning på S9 plus
Störningen har legat på S9+. Radiomottagning från 40-metersbandet och lägre var helt omöjliggjord.

— Jag körde mycket på 160 meter, men även 80 och 40 hade blivit oanvändbara, berättar Kjell.

Har 238 DXCC-länder på 160 meter.
Inte ett enda nytt land under störningsperioden
Kjell har 238 länder på DXCC för 160 meter.

— Sedan jag blev ut för störningen har jag inte kunnat köra ett enda nytt land, säger han.

— Från början nöjde jag mej med att det störde, men så småningom tyckte jag att jag behövde göra något åt saken, säger Kjell. Jag hade själv pejlat störningen och upptäckt att den såg ut att komma från ett elskåp.

”Elsäkerhetsverket menade att jag som radioamatör
borde jag klara av saken själv”
— När jag kontaktade Elsäkerhetsverket sa dom att jag måste pejla. Dom ville inte hjälpa mej. Dom menade att jag är radioamatör och då borde jag klara av det där själv. Det håller jag med om. Men då kom jag tillbaka till det där jävla elskåpet, säger Kjell. Då tog jag hjälp av grabbarna här och dom kom fram till samma resultat.

— När jag sedan anmälde det till elleverantören [Karlsborgs Energi AB, KEAB], så är dom absolut avvisande: ”Det finns inte möjligheter att störningen kan komma den vägen”, menade dom. ”Men det finns ju en Teliaplint precis bredvid: ”Därifrån måste störningen komma”.

— Innan jag fick dit Telia tog det ett halvår tror jag. Och när han kom dit: Ingen störning från utgreningen. ”Det kommer från elskåpet”, säger teliamontören.

Transistorradion tjöt så det hördes i hela kvarteret
— Du vet. Jag ställde en transistorradio på elskåpet. Det tjöt i hela kvarteret, berättar Kjell. Så stark var störningen.

Fyra fastigheter
— Så var det en ny kille hos elleverantören som säger att ”det är fyra fastigheter som är anslutna till det elskåpet”. Då visste vi ju att det var fyra fastigheter. Det gick ju på en dag att klara ut varifrån störningen kom. Vi kunde konstatera att det var från en villa som störningen kom.

Ny gräsklippare — Störningen borta
— Det är inte lätt när det händer en sån här grej, summerar Kjell. Och att det rörde sig om en person som inte var intresserad av att hjälpa till att kontrollera hans elinstallation. Det tog ju ytterligare ett par månader minst, innan han kom på att han skulle köpa en ny gräsklippare — och så var störningen borta.

Erik SM7DZV

 

FOTNOT
Den störande robotgräsklipparen är av märket Wiper. I brist på modellbeteckning och tillverkningsnummer kan redaktionen inte avgöra om den tillverkats av Zucchetti eller i Italien eller på Irland.

Kjell SM6CTQ hemma i radioshacket på Parkvägen i Karlsborg.
FOTO (2018) © Erik SM7DZV.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com