Kai SA6KSU ny telegrafist på SAQ
nycklade Grimetons 200-kilowattsändare

Posted by Erik SM7DZV on 6 juli, 2020 in Nyheter |

Kai Sundberg SA6KSU nycklar Grimetons 200 kW-sändare. Alexandersondagen 2020.
FOTO: Privat.
Klicka på bilden för att se youtubefilmen från sändningen.

Årets Alexandersondag i Grimeton firades med två sändningar från SAQ. Den gamla alternatorn från 1920-talet fick på nytt visa sig kapabel att prestera 200 kilowatt på extrem långvåg, 17,2 kHz.

Senast det begav sig, vid sändningen på julaftonen 2019, gjorde Lars Kålland, SM6NM sitt sista pass som operatör på stationen. Den nye operatören vid telegrafnyckeln heter Kai Sundberg, SA6KSU.

Kai förklarade efteråt att det hade känts både lite ensamt och lite nervöst. Ensamt, därför att sändarhallen normalt brukar vara packad med åskådare. Den här gången fanns det bara fem personer där inne — tre tekniker, en videofotograf och så Kai vid telegrafnyckeln. Lite nervöst därför att omvärldens intresse för sändningen är mycket stort och att felsändningar därför skulle svida i skinnet.

— Det var väldigt trevligt faktiskt, så klart också nervöst. Det var ju utan publik, så det kändes ju lite ensamt i och för sig, säger Kai. Men vi var väldigt nöjda hela besättningen med att lägga ut, direktstreama sändningen. Det gick ju bra tyckte vi. Vad tyckte du?

CQ CQ CQ de SAQ SAQ SAQ =
This is Grimeton radio/SAQ in a transmission using the Alexandersion 200 kW alternator on 17.2 kHz. =
In view of the present pandemic Covid-19 we want to pay tribute to all parties concerned within healthcare knowing their efforts will pay effect eventually.=

Klicka för att lyssna på  hela sändningen från Grimeton. Mottagarstationen i Böda, Norra Öland.

Missa inte videofilmen från sändningen
Eftersom det inte fanns några besökare på grund av coronapandemin kunde de ha en kameraman som följde med och visade vad speakern pratade om. Man ser alltså mer på denna film än vad man gör när man är på plats förutom känslan, lukten och ljudet förstås. Talet är på engelska. Klicka här, eller på bilden högst upp, för att starta filmen. Se den gärna i fullskärm.

 

Grimeton — 95 år
Det ska sägas direkt: Tekniken fungerade och den före detta yrkestelegrafisten Kai skötte sig exemplariskt. Något annat var inte att vänta när ett gäng proffs gav Ernst Alexanderson sin hyllning genom att köra världens sista fungerande alternator, en konstruktion som hade sitt ursprung på Alexanderssons ritbord, som var state-of-the-art när den beställdes och i praktiken föråldrad när den togs i bruk 1925. Men hon fungerar ännu, SAQ, som hade 95-årsdag tre dagar tidigare, den 2 juli.

Det första sändningspasset hördes dåligt på Öland, med med en vertikalpolariserad antenn på plats till andra passet fungerade mottagningen bra.

— Det var ju så att det regnade duktigt på förmiddagen, och det tog nog en stund att värma upp antennen för att få ut full effekt, säger Kai. Så morgonsändningen var nog lite svagare än vad det blev eftermiddagen.

Yrkestelegrafist, grundutbildad i Flygvapnet
Kai, född 1945, är gammal yrkestelegrafist, utbildad i Flygvapnet.

– Jag gick till sjöss på 1960-talet och jobbade på sjön fram till 1975 faktiskt, berättar Kai. Sedan jobbade jag på Göteborg Radio tre år samtidigt som jag höll på att studera då i Göteborg. Så att Kålland, Lasse Kålland är en gammal kollega. Jag är ju radioamatör också, SA6KSU. Jag har inte varit speciellt aktiv som radioamatör, och jag har haft andra anropssignaler också.

”Roligt att telegrafin sitter kvar”
— Men det är ju lite kul att få komma till SAQ, att få komma tillbaka, som pensionär, det är roligt, säger Kai. Jag slutade som telegrafist 1979. Det var skojigt att sända. Roligt att telegrafin fortfarande sitter kvar. Det är trevligt. Det sitter ju i handleden, det är sådant man inte glömmer.

— Det var ju ganska mycket folk i besökscentret, som gick ner och gick runt. Annars ville vi ju inte ha folk i sändarhallen, under själva sändningen. Det var ju känt från början. Det var ju väldigt många som hörde av sig, från Tyskland och så, som det alltid brukar vara här på Alexandersondagen.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com