Sveriges Radios Radiofynd på nätet
— Nostalgiskatt för rundradiofreakar

Posted by Erik SM7DZV on 20 juli, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-07-21: Redaktionell korrigering samt tillägg av fotnot.

Växeltelefonister.
Källa Sveriges Radio Radiofynd.
Klicka på bilden för länk.

Radio kan väcka känslor. Det fick Astrid Kindstrand lära sig den hårda vägen. Hon var Radiotjänsts första kvinnliga nyhetsuppläsare.

Debuten inträffade den 6 april 1938 och vållade oerhörd indignation, åtminstone bland de delar av Sveriges befolkning som vid den tiden hade haft råd att skaffa sig både telefon och radiomottagare. Radiotjänsts växel ringdes ned av grötmyndiga äldre män, samt av en och annan kvinna, vilka samtliga definitivt ansåg att kvinnans plats inte var bakom en av Radiotjänsts mikrofoner.

”Folkstormen” spelades in och finns i dag tillgänglig på nätet på Sveriges Radios nätplats Radiofynd. Det skulle kunna vara ett klicktips för personer som hävdar att det var bättre förr.

Sökvänlig nätplats
På Radiofynd går det att hitta mycket mer för nostalgitörstande rundradiovänner. Nätplatsens innehåll är strukturerat så att besökaren kan söka på olika samlingsbegrepp: År för år, Samhälle, Kultur & underhållning, Vetenskap & natur, Sport, Personligheter samt Teman. På sidan, som tidigare hette SR Minnen, finns gamla inspelningar och specialprogram som gjordes i samband med Sveriges Radios 90-årsjubileum 2015. I denna samling finns ett stort antal äldre programavsnitt, samt (just nu) 745 artiklar med text och bilder.

 

Bara ett litet urval
Ju närmare nätplatsens inspelningar kommer vår egen tid, desto vanligare är det att programmen innehåller musik eller andra inslag som Sveriges Radio inte äger publiceringsrätt till. Det är skälet till att radions nu digitaliserade arkiv inte är publicerat på nätet i sin helhet. Det som finns tillgängligt på Radiofynd är därför bara ett litet urval av det som finns sparat i Sveriges Radios programarkiv.

Hög nostalgifaktor
Gamla rundradioprogram har hög nostalgifaktor för många människor. Det har märkts, när Amatörradionyheterna lagt ut länkar till exempelvis P4Plus och till enskilda program, nu senast till sista sändningen med Motala långvågssändare.

Kan vi fortsätta  hoppas på P4Plus—öppet arkiv?
Av upphovsrättsliga skäl tvingade Sveriges Radio nätplatsen Radiogodis att stänga hösten 2017. Frågan kom då upp om P4Plus skulle komma att lägga upp ett eget öppet arkiv, baserat på inspelningar där Sveriges Radio har publiceringsrätten.  Frågan ser ut att ha hamnat i långbänk, men möjligheten finns fortfarande. Något beslut är inte att vänta förrän tidigast efter sommaren.

Erik SM7DZV
Länkar
Sveriges Radio (2010-03-01): Kvinnlig nyhetsuppläsare orsakar folkstorm
(Lyssna på inspelningarna!)

Mera Radiofynd (1946): Sabbatssabotören slår till igen — polisiär  radiokommunikation
Wikipedia: Astrid Kindstrand
Feministbiblioteket (2013): Astrid Kindstrand läser TT-nyheter i radion i april 1938.


FOTNOT
Det är viktigt att hålla i minnet att majoriteten av Sveriges hushåll år 1938 inte hade samtidig tillgång till radiomottagare och eget telefonabonnemang. Dåtidens telefonsystem var heller inte dimensionerat för några ”folkstormar”.

Personerna som ringde till Radiotjänsts Klagomur och gormade utgjorde ingen majoritet av Sveriges befolkning. Begreppet ”folkstorm”, som använts för att beskriva kritiken mot den kvinnliga nyhetsuppläsaren är därmed en mycket kraftig överdrift.  Jämfört med det totala antalet radiolyssnare kan storleken, på den andel som ringde till Radiotjänst  och kritiserade nyhetsuppläsningen, bedömas som försumbar.

Dock visar den historiska inspelningen från 1938 med stor tydlighet att indignationen var stor, bland personer som såg privilegier hotas av välutbildade kvinnor som som började arbeta inom nya arbetsområden.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com