SM6AAL:s medicin mot dåliga coronanyheter:
— Bygg en QRPP-tranceiver för 80 meter telegrafi

Posted by Erik SM7DZV on 30 juli, 2020 in Nyheter |

— Jag har ”knökat” ihop komponenterna så gott det går. När jag var klar kom jag på att kristallen borde sitta på utsidan av lådan för att man lätt ska kunna byta frekvens, säger Bertil

Bertil SM6AAL är en av eldsjälarna vid Oscar II Fort i Göteborg. Bild från 2018.
FOTO: Privat.

— Under den vecka i april månad, när Sverige nästan stängdes ner, fick jag lust att bygga något som kunde avleda min uppmärksamhet från nedslående Covid19-nyheter. Alltså: Fram med ett schema på en enkel liten cw-transceiver och komponenter ur min överfulla junkbox.

— Sedan blev det några dagar och sena kvällar med att genomföra byggprojektet i jakten på frågan som krävde svar: CW-QRPP transceiver med två transistorer, skulle det verkligen vara möjligt?

Det är Bertil SM6AAL i Bollebygd som berättar.

— Först handlade det om att försöka få plats med allt i en liten begagnad Elfa-box, som redan hade borrade hål. Troligen hade det varit någon form av dip-meter som jag hittat hos någon hädangången radioamatör. Jag skruvade fast en ny bottenplatta av laminat, sprayade på lite grön färg, och sedan såg den ut som ny igen, berättar Bertil.

Konstruktion av G3XBM
— Sedan tog jag fram en liten platta med kopparbanor. Alla komponenter monterades på, med noggrann kontroll så att inga kortslutningar fanns med. Enligt konstruktören G3XBM, var det noga med att den lilla hörtelefonen måste vara av högohmig kristalltyp, en sådan som användes på 60-70 talet. Som tur var hade jag en sådan liggande i en låda, skriver Bertil.

 

Kristallmottagare byggd på med en transistor
— När alla komponenterna var på plats var det dags att provköra den lilla transceivern. Mottagaren är i princip en kristallmottagare med en transistors lågfrekvensförstärkare. Jag hade inga förhoppningar att den överhuvudtaget skulle fungera som mottagare. Jag kopplade in en 12 volts ackumulator och anslöt nyckeln. Jag kopplade in en hembyggd effektmätare för milliwatt, med ett motstånd på 50 ohm som avslutning, och mätte upp 125 mW från sändaren. Även mottagaren är kristallstyrd, kristallen på 3559 Khz. Frekvensen kan justeras något med en vridkondensator. Nu i början använde jag bara en fast kondensator.

— Nu blev det spännande: skulle mottagaren också möjligen fungera?

Kopplingsschema.

Jajjamensann, det fungerade!
— Jag kopplade in min dipol med ett pifilter som antennavstämmare. SL0FRO kunde höras tydligt, visserligen med lite hög ton, men den ligger ju på 3563 Khz. Helt otroligt, det fungerade!

Hördes i SM6 och SM7
— För att väcka lite uppmärksamhet, kopplade jag in sändaren på 125 mW i beacon-läge genom att väcka liv i en gammal laptop med ett DOS-program, och körde ut en kort textremsa på CW. Efter tre dagar kom det rapporter. På 3559 Khz hördes den bra inom SM6 och SM7.

SM7BUA rapporterade 599
Mats SM7BUA rapporterade RST 599. Under den förbindelsen lyssnade jag på den inbyggda mottagaren. Visserligen var signalen svag, men det gick att upprätthålla förbindelsen. Vi hade alltså QSO med min lilla enkla transceiver med 125 mW — under dagtid när konditionerna är ganska skakiga.

Mats berättade att han har en antenn permanent upphängd i skogen. Ingen har märkt något, och antennen får hänga där i fred.

Fram med QRP-stationerna — eller bygg en!
— Så fram med era QRP-QRPP transceivrar och kör QRP, allt hänger på en bra antenn, sammanfattar Bertil. Eller värm nu upp din lödstation och leta fram komponenter i junkboxen.  Jag har gott om transistorer om det skulle behövas.

Mindre än 1 watt — QRPP
På en engelsk websida som har artiklar om QRP-byggen har jag läst att effekter under en watt betecknas med QRPP.  Jag bifogar schema på mitt bygge, dock utan något pi-filter på utgången. Pifiltret består av en liten spole på cirka 24 uH, lindad på en liten toroidkärna, och två kondensatorer på 820 pF, så att man dämpar övertonen på 7 Mhz.

73
de Bertil SM6AAL

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com