DMR på SK7RFL nu i full drift
Uppdaterad 2020-07-31: Fotografi.

Öland från toppen av bron, den 1 juli 2020: Fyra väntande 2-metersrepeatrar, en 70 cm repeater och en dito för DMR gör att besökande radioamatörer på Öland eller dess närhet inte behöver lida brist på möjligheter att köra radio. Uppmaningen till alla är att svara när du hör ett anrop.
FOTO © Erik SM7DZV.
• Den för andra gången ombyggda Anytone-sändaren visade sig vara helt kass.
• Min IC-706mkIIg var något bättre men långt ifrån OK.
• Motorola GM900 gick inte att använda heller.
Men nu sitter det en Motorola GM340 på plats och den verkar fungera utmärkt. Vi tackar SK7RN för att vi fick överta en före detta länkradio från Böda.
Kolla återigen bifogad länk och de talgrupper som repeatern har inlagda.
Vi kör just nu ett litet prov, där talgrupp 6 är en brygga ut mot FM-repeatern. Jag kan inte lova att den alltid är igång – jag måste ladda radion med jämna mellanrum.
För er som kör över annan repeater eller egen hotspot, så finns i stället talgruppen 24078 för samma ändamål. Just nu når ni SK7RFL, men vi kan även lägga till SK7RN om intresse finns. Observera att detta är prov och att länken inte alltid är igång. Jag jobbar under tiden på en bättre lösning.
Från SK7RFL/SK7RN FM-repeatrar kan man på samma sätt slå kommandot 6, varvid man kommer ut på DMR (samma talgrupper som ovan). På samma sätt så kan man från egen hotspot eller annan repeater nå ut på vår lokala talgrupp 9. Då ställer ni istället in talgrupp 240717, så kommer ni ut på talgrupp 9 på SK7RFL.
Det funkar självfallet i andra riktningen också.
Talgrupp 9 som ligger på tidlucka 1 (TS1) är till för lokal trafik över repeatern. Övriga svenska talgrupper får slåss om tidlucka 2 (TS2).
Jag påminner om repeaterskolan, där det finns några lektioner om DMR – t ex hur man programmerar sin radio.
Peter SM7GXQ