Nu har rymdsonden Solar Orbiter levererat
sina första extremt detaljerade bilder av solen

Posted by Erik SM7DZV on 30 juli, 2020 in Nyheter |

Rymdsonden Solar Orbiter i sitt första rendez-vous med solen.
Illustration: Europeiska Ryndflygstyrelsen, ESA.

Rymdsonden Solar Orbiter leverade i mitten av månaden de mest detaljerade bilder människan någonsin tagit av solen. Sonden fotograferade solen på ett avstånd som är ungefär halvvägs till solen räknat från jorden, 77 miljoner kilometer till ytan. Rymdsonden tog sina första närbilder på solen den 15 juni. Bilderna visar detaljer av solen som mänskligheten aldrig tidigare skådat.

Till den första fotograferingens uppseendeväckande upptäkter hör det som forskarna kallar för lägereldar.

Forskarna tror att lägereldarna kan vara ”nanoflares”, en miljon gånger mindre, kanske en miljard gånger mindre, än de solfacklor [flares] som vi kunnat observera från Jorden. Exakt vad lägereldarna har för funktion är inte känt ännu, men en teori är att de utgör myriader av miniexplosioner som värmer solens yttre atmosfär till dess höga temperatur, cirka 300 gånger varmare än solens yta.

 

Solar Orbiter är, som namnet anger, en sond som sänts upp i en omloppsbana runt solen. Solar Orbiter är ett samarbetsprojekt mellan Europeiska rymdflygstyrelsen ESA och dess amerikanska motsvarighet NASA.

Tio vetenskapliga instrument inklusive sex kameror
Ombord har Solar Orbiter tio vetenskapliga instrument, varav sex kameror, som används för att observera solen ur olika aspekter, solfunktioner som aldrig observerats så i detalj. Lägereldarna upptäcktes med hjälp av ett av dessa instrument, The Extreme Ultraviolet Imager, eller EUI.

NASA framhåller att forskarna, för att veta säkert, behöver en mer exakt mätning av lägereldarnas temperatur. Ett instrument som används för just den analysen finns också ombord på rymdsonden —  The Spectral Imaging of the Coronal Environment, eller SPICE-instrumentet .

ESA:s Solar Orbiter-projektforskare Daniel Müller har tidigare framhållit att människan aldrig tidigare har haft bilder av solen som varit tagna från närmare håll:

”Bästa närbilderna av solen någonsin”
”Vi har aldrig tagit bilder av solen på ett närmare avstånd än detta,” säger Daniel. ”Det har varit närbilder med högre upplösning, t.ex. taget av det fyra meter långa Daniel K. Inouye solteleskopet på Hawaii tidigare i år. Men från Jorden, med atmosfären mellan teleskopet och solen, kan du bara se en liten del av det solspektrum som du kan se från rymden.” [Källa ESA, se länk nedan.]

NASAs Parker Solar Probe, som sköts upp 2018, passerar solen på kortare avstånd än Solar Orbiter. Parker Solar Probe saknar dock teleskop som kan se direkt mot solen.

Erik SM7DZV

Solskivan och flera exempel på lägereldar (vid pilarna).
Klicka på länken till NASA nedan, för högre upplösning och mer detaljer.
FOTO: ESA/NASA Solar Orbiter.

Länkar
NASA (2020-97-16): ESA/NASA’s Solar Orbiter Returns First Data, Snaps Closest Pictures of the Sun
ESA (2020-07-16): Solar Orbiter’s first images reveal ‘campfires’ on the Sun
ESA (2020-06-15): Solar Orbiter makes first close approach to the Sun
ESA Science and Exploration – Solar Orbiter
Populär Astronomi (2020-07-19): Solar Orbiter släpper spektakulära närbilder på solen

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com