SVT uppmärksammar Anders SM5DGX
Byggde åtta meters parabol för månstuds

Posted by Erik SM7DZV on 4 augusti, 2020 in Nyheter |

Anders SM5DGX vid parabolantennen för EME.
Foto från Anders hemsida.

SVT Nyheter Uppsala uppmärksammade för ett par dagar sedan Anders SM5DGX, en av de svenska radioamatörer som ägnar sig åt månstuds. I en knappt tre minuter lång videointervju berättar Anders om amatörradio och EME-trafik.

— Det var ju roligt. säger Anders. Det är trevligt att få göra reklam för amatörradion. Det var en kille som körde förbi. Jag trodde att det var en privatperson som var intresserad. Men sedan visade det ju sig att han jobbar för Sveriges Television.

Det är i alla fall enkelt att förstå varför reportern blev intresserad. Anders parabol är åtta meter i diameter. Det är en av de största parabolantenner som ägs av en radioamatör i Sverige.

 

Anders tog sitt radioamatörcertifikat 1966. Första radiomottagaren var en BC348, som gick mellan 4 och 6 MHz, och så en transverter till två meter. Månstuds kom så småningom att bli Anders grej. För drygt 30 år sedan hade han en 16 x 18 elements yagiantenn för två meter. Den blåste ner under en storm. Det ledde till att Anders slutade med amatörradio och sålde hela sin utrustning. Det enda som blev kvar var rotorn. Under decennierna som följde blev det stora kranfundamentet liggande i verkstaden. Det visade sig senare bli en värdefull tillgång, när Anders senare hade svetsat klart och skulle sätta upp sin månstudsparabol.

Återupptog amatörradiohobbyn efter drygt 30 år
— Efter en semester hösten 2018 tänkte jag att jag kanske skulle återuppta amatörradion, berättar Anders. Och då blev ju kranfundamentet viktigt, säger Anders. Jag började svetsa på parabolen i mars 2019 och i november samma år var den klar. Första förbindelsen hade jag efter jul.

EME-tester på 1296 MHz
Trafiken går på 1296 MHz. Jag får väldigt fina ekon från månen, säger Anders. Till och med på SSB. Jag körde FUN-testen i februari. i den senaste DUBUS-testen, som Anders fick avbryta på grund av sjukdom, lyckades han ändå köra 32 stationer och 18 prefix. Nästa stora test bli ARRL-testen i november. Jag kommer nog att prova att också köra på 70 centimeter.

Principer för månstudstrafik.
Källa Electronic Notes

”Det är telegrafi och SSB som gäller”
— Det är telegrafi och SSB som gäller, säger Anders. Jag är inte lika förtjust i digitala moden. Digitala moden tycker jag gör amatörradion tråkigare, att titta på en punkt i ett vattenfall på en datorskärm och så få veta att man haft förbindelse med den stationen. Men jag är inte helt negativ. Digitalt så går det att köra månstuds med en 44 elements antenn och 50 watt.

”Jag har svetsat varje pinne i antennen”
— Jag la ner väldigt mycket tid på antennbygget. Jag har svetsat varenda pinne i parabolen, säger Anders som har fyllt 70 år tidigare i år. När man blir pensionär måste man ha något intressant att göra för att kunna hålla sig frisk. Det är inget fel att jobba. Åldern är inget problem, det är hälsan som avgör om man kan hålla på eller ej.

Hade planerat att pensionera sig
Anders hade planerat att pensionera sig när han fyllt 58 år. Det visade sig bli alldeles för tråkigt och enformigt. Därför startade han ett företag som graverar med lasermaskiner.

— Tekniken går ju framåt hela tiden, resonerar Anders. Gravyr, ja vi får väl se hur länge det finns kunder som är intresserade av den sortens teknik…

Erik SM7DZV
Länkar
SVT Uppsala (2020-08-012) Har en åtta meter stor parabol – studsar signaler på månen 
Anders SM5DGX hemsida:1296 EME-station 
DL7APV: EMRE-kalender 
Electronic Notes: How to Use Amateur Radio Moonbounce, EME Propagation
QSL.net: Beginner’s Guide to Small-station EME
48-sidig pdf-fil med introduktion till digital EME-trafik.
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com