SK7RN inbjuder till fyrhelg vid Långe Erik
Nytt för i år: Länkade repeatrar på 145 MHz FM
möjliggör förbindelser med stora delar av Sverige

Posted by Erik SM7DZV on 19 augusti, 2020 in Nyheter |

Foto från Internationella fyrhelgen vid Långe Erik 2018. Ordföranden för Ölands radioamatörer, Erik Nyberg, demonstrerar radiotrafik för intresserade åskådare.
FOTO © Göran Uvner.

— Av Göran SM7DMY —

Eftersom vi sett att det förekommit felaktiga uppgifter i olika media att den internationella fyrhelgen ägde rum förra helgen, vill vi i Ölands radioamatörer informera om att den de facto äger rum kommande helg. Samtidigt vill vi passa på att slå ett slag för de aktiviteter som radioklubben ämnar bedriva uppe vid Långe Erik under lördagen.

Årets fyrhelg vid Ölands norra udde är av mindre format än tidigare års flerdagarsaktiviteter, men radioklubben har varit angelägen om att inte bryta sin mångåriga tradition.

Fyrhelgen brukar förvisso äga rum den tredje helgen i augusti, men i år har den skjutits fram till nästa helg av skäl som man kan se på organisationens hemsida https://www.illw.net/. Att flera svenska fyrar hade öppet hus förra helgen under vad man kallade ”internationella fyrhelgen” beror sannolikt på att Svenska fyrsällskapet  har behållit det vanliga datumet på sin hemsida.

Representanter från Ölands radioamatörer kommer att finnas vid Långe Erik på lördag och kommunicera med andra fyrar och radioamatörer i Sverige och övriga länder.

Förteckning över svenska fyrar som är anmälda till årets Internationella fyrhelg.
Klicka på bilden för att de hela listan.

 

Nytt för i år
En nyhet för i år är att Ölands fyra relästationer (repeatrar) på 145 MHz är sammankopplade och dessutom fått ny funktionalitet så att de är uppkopplade till det s k ”Ostkustnätet”. Genom detta är öländska radioamatörer nu sammanlänkade med likasinnade längs hela Sveriges ostkust. Detta har ett särskilt intresse för oss på Öland eftersom våra relästationer ingår i det öländska nödradionätet genom avtal med de båda kommunerna Borgholm och Mörbylånga.

Kommunikationen över Ostkustnätet samt annan radiotrafik kommer att demonstreras vid Långe Erik under lördagen mellan kl 10 och 16.

Läs mer om Ölands repeatersystem. Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com