Ny SAC-regel: Alla testdeltagare blir ”Assisted”
EI5DI: ”SO Unassisted finns inte längre i SAC”

Posted by Erik SM7DZV on 21 augusti, 2020 in Debatt, Nyheter |

SAC: Klicka på logotypen för länk till regler

Inför den kommande SAC-testen – CW i september och SSB i oktober – publicerade den nordiska contestkommittén nyligen viss information, bland annat om några ändringar i reglerna. Här är ett klipp om just detta:

We have updated the SAC rules for 2020. Biggest news is that we now allow for assistance in all operator categories. We have also clarified the rules about plaques and awards. See the rules for details!

”Biggest news”
”Biggest news” innebär således att samtliga från och med i år automatiskt hamnar i den kategori som tidigare kallades ”Assisted”, eftersom begreppet ”Unassisted” inte längre existerar i denna test. Inte alla verkar välkomna denna ändring.

Klusteranvändning: Klicka på en station
— så ligger du på rätt frekvens på en gång
Den som kör Assisted använder sig av hjälpmedel, som t ex information från ett cluster för att hitta motstationer. I vanliga contestprogram brukar ett litet clusterfönster vara synkroniserat med själva testprogrammet. När du ser en intressant station på clustret, behöver du bara klicka på den signalen och VIPS! är du på rätt frekvens. Därför är oftast ”Assisted” respektive ”Unassisted” skilda tävlingsklasser.

”Assisted — ett sätt att hämta gratishjälp från Internet
Att alla nu ”tillåts” att köra ”Assisted” är en omskrivning för att kategorin ”Unassisted” inte längre finns. Den nya regeln innebär således att den, som tycker att det är mer av riktig tävling att själv leta upp motstationerna, tvingas nu automatiskt tävla mot andra som får gratishjälp via t ex Internet; sannolikt ett rejält handikapp.

 

Internationellt uppmärksammat
Visst mummel har redan börjat höras från contestarnas led. Här är ett inlägg från ett internationellt contestforum:

Another way of saying that SO Unassisted is no longer an option in SAC?

73,
Paul EI5DI

Nästa tävlingsklass: FT8?
Ganska hårda ord från en erfaren contester, kan det tyckas (”SO” betyder för övrigt  Single Operator). I ett svenskt contestforum undrar en svensk amatör om det möjligen är dags att införa en klass för FT8 i SAC, eftersom det tydligen inte längre är ”radioskicklighet och operatörsteknik” som räknas.

Vad som är roligast i en test, alltså att köra ”Assisted” eller ”Unassisted” lämnar vi åt var och en att avgöra.

Assisted — Som att ha vägvisare
med sig
in till orienteringskontroller
Att köra ”Assisted” kan liknas vid att få hjälp att hitta kontrollerna i en orientering, samtidigt som man fortfarande måste springa själv. Men den som även letat sig fram till kontrollerna själv, uppskattar nog om det också framgår av resultatlistan.

Diskussionerna om denna nya regel lär fortsätta.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com