Lars SM2UHF med radioverkstaden i Karungi:
”Svårast är det att få tag på 90-talstransistorer”

Posted by Erik SM7DZV on 25 augusti, 2020 in Nyheter |

Lars SM2UHF med reparationsverkstad för amatörradio i Karungi:
”Det svåraste är att få fram reservdelar till halvmoderna radiostationer.” 

FOTO: Privat.

För ett drygt år sedan startade Lars SM2UHF radioverkstad i Karungi, södra Tornedalen. Sedan dess har han inte behövt sakna arbete. Radiostationer att reparera har han fått in både från Sverige och utlandet. Till utlandskunderna hör radioamatörer både från Finland på andra sidan älven och från avlägsna USA.

När Lars startade sin verkstad hade han hållit på att laga amatörradiostationer och annan elektronik sedan 1980. Ändå var det en stor omställning att gå från att ha varit anställd till att som egen företagare börja leva på att reparera radioapparater åt radioamatörer:

”105 riggar på kö”
— Det bara smällde till. Det här jobbet är ingen semester. Jag har 105 riggar på kö, förklarade Lars, när vi ringde och intervjuade i början av augusti. Mycket handlar om att det är svårt att få fram reservdelar. Dessutom skulle jag egentligen behöva en kille till, och jag skulle behöva skaffa en större lokal.

Få tag i reservdelar största problemet
— Det största problemet har varit att få tag i reservdelar. När Coronan slog till i våras blev det stora problem med transporterna. Jag har beställningar [läs: i början av augusti] som jag gjorde i december, som inte kommit ännu. Jag saknar till exempel rör till slutsteg som tillverkats i Europa.

Transistorer till halvgamla riggar värst
— Det svåraste är egentligen inte att få fram reservdelar till äldre apparater, säger Lars. Det är ganska moderna radiostationer som är problemet. Det finns exempel på transistorer som på 1990-talet kostade ett par tre tior och som nu kostar det tiodubbla, om man får tag i dem, säger Lars. Till dem hör till exempel transistorer som sitter finns i drivsteg och som sluttransistorer i många radiostationer.

 

Märkesverkstäderna klarar sig bättre
Märkesverkstäder, som till exempel Swedish Radio Supply i Karlstad, medger att just 2sc1971 är svåra att få tag i men att man fortfarande har 2sc1972 i lager. SRS har hittills inte gått bet på att reparera på grund av materialbrist.

Alla märken berörs
— Stationer som berörs av dagens brist på vissa transistorer är tillverkade av alla de tre stora tillverkarna, Icom Kenwood och Yaesu, säger Lars. Flera av dem är bestyckade med transistorer som slutade tillverkas på 1990-talet. För till exempel Yaesu FT-1000 MP går det inte att uppbringa ett kontrollerkort, om ett sådant skulle gå sönder. Det man då har att hoppas på, är att man kan få tag i en reservdelsradio, där biten man behöver råkar vara hel.

Ombyggnadssats för IC-756
— För att komma förbi ett av problemen har jag konstruerat en ombyggnadssats för IC-756. Jag har tänkt göra ett för TS-2000 också, men inte kommit igång med det.

— Skälet till problemen är att de stora tillverkarna, för att pressa kostnaderna, inte köper in tillräckligt med reservdelar, transistorer, kort och vad det vara må, när man tillverkar en ny station, säger Lars. Transistorer som kostar 15 – 20 eller 30 kronor från början blir bristvara och priserna tiodubblas.

”Ny teknik i all ära…”
— Ny teknik i alla ära, sammanfattar Lars, men det är ofta enklare att hålla liv i en gammal rörbestyckad radiostation än i en halvmodern.

Långbänksfallen svåra
— Men det är ju inte bara svårigheten att få tag i komponenter som kan ställa till det säger Lars. Det finns ju långbänksfall också. Man börjar med att laga en grej, och när det är klart visar sig nästa fel, och nästa.

Erik SM7DZV

 

Länk
Amatörradionyheterna (2019-07-19): Lars SM2UHF sadlar om: Går från rymdteknik till service av radiostationer för amatörradio

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com