Ny lag ska hindra främmande staters fientliga köp
av säkerhetskänslig teknologi och infrastruktur

Posted by Erik SM7DZV on 27 augusti, 2020 in Nyheter |

I ett nytt lagförslag föreslås att Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ska få möjligheter att stoppa utländska köp av svenska företag med säkerhetskänslig verksamhet.
FOTO Säkerhetspolisen.

— Vissa främmande stater har använt strategiska uppköp som en strategi för att vinna säkerhetspolitiska fördelar, säger inrikesminister Mikael Damberg.
FOTO Kristian Pohl, Regeringskansliet.

Från och med nästa år kommer Säpo och Försvarsmakten att kunna lägga in veto mot försäljning av svenska företag som arbetar med säkerhetskänslig verksamhet.

Det föreslår regeringen i en ny lagrådsremiss, som Sveriges Radio Ekot rapporterar om. Som säkerhetskänsliga branscher räknas bland annat infrastruktur, energi och telekommunikation. Lagförslaget kan beröra såväl privata företag som offentlig verksamhet.

Säkerhetspolisen och Försvarsmakten ska genom förändringar av  säkerhetsskyddslagen kunna granska och stoppa överlåtelser och försäljningar av verksamheter, om de utgör ett hot mot svensk säkerhet och innebär risk för att främmande makt kommer över känslig information och kunskap. Sveriges Radio Ekot har intervjuat inrikesminister Mikael Damberg om lagförslaget:

– Vissa främmande stater har använt strategiska uppköp som en strategi för att vinna säkerhetspolitiska fördelar, och Sverige har inte haft något direkt skydd mot detta på årtionden, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Nu har Säkerhetspolisen varnat för att inte minst i samband med corona så kan det vara ytterligare öppningar för sådana uppköp, och då kan det vara viktigt för regeringen att täppa till det och då börjar vi med det mest skyddsvärda.

Erik SM7DZV
Länkar:
Sveriges Radio (2020-08-27): Möjligt stoppa försäljning av säkerhetskänslig verksamhet
Säkerhetspolisen:  Hemsida
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com