Radiomuseet mjukstartar den 2 september
Historisk radioinspelning från USA 1939

Posted by Erik SM7DZV on 31 augusti, 2020 in Nyheter |

Silvertone 1934 Century of Progress Large Table Radio, Farm Set .
FOTO: Joe Haupt USA / CC BY-SA
Klicka på bilden för att lyssna till radioinspelningen från WJSV från 1939.

Radiomuseets nyhetsbrev, nummer 140 för september 2020, finns nu tillgängligt. Den 2 september gör man en mjukstart och öppnar åter museet för besökare två dagar i veckan: onsdagar 12-18 och söndagar 12-15, förutsatt att myndigheterna inte avråder. Övriga veckodagar kommer museet att tills vidare hållas stängt.

Radiomuseets medlemmar kallas även till ett kort årsmöte den 12 september.

19 timmars inspelning om hur utbrottet
av Andra världskriget i Europa 1939
uppmärksammades av amerikansk rundradio
En intressant artikel i nyhetsbrevet handlar om hur rundradiostationen WJSV, formellt i Washington DC men med sändaren i Arlington, Virginia, USA, uppmärksammade Andra världskrigets inledning genom Tysklands angrepp på Polen. Den 21 september 1939 gjorde WJSV något så ovanligt som att på band spela in hela dagens sändningar, sammanlagt 19 timmar.

Wikipedia:
På morgonen den 3 september 1939 överlämnade de brittiska och franska regeringarna ett ultimatum till Tyskland. Det var att dra tillbaka sina trupper från Polen före klockan 11.00. När den tyska regeringen inte hade svarat när tidsfristen gick ut förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.

Den historiska bandupptagningen, som gjordes drygt två veckor efter krigsutbrottet, speglar hur krigsnyheterna från Europa togs emot i det då ännu neutrala USA.

 

Bandinspelningen digitaliserad och utlagd på nätet
Inspelningen sparades i Nationalarkivet och har nu konverterats till MP3 och lagts ut på nätet. Där kan man höra reaktionerna i USA på det just inledda kriget. Här varvas underhållning med dramatiska rapporter från ett Europa i världskrig.

Sammanfattning av sändningens programpunkter
Sista timmen sänder radiostationen en jazzkonsert av mycket hög klass. Sändningarna avslutas med nyheter om ett mord på den rumänske premiärministern samt frågeställningen om USA skall fortsätta med sin neutralitetspolitik. Inspelningen innehåller många kända radioprogram från den tiden (inklusive Amos ’n Andy och Major Bowes Original Amateur Hour), lokala program med Arthur Godfrey och John Charles Daly före sina nationella framgångar, en baseballmatch mellan Cleveland Indian-Washington Senators och ett tal av president Franklin Roosevelt.

Erik SM7DZV
Källor: Lars Lindskogs artikel i Radiomuseets nyhetsbrev nr 140, september 2020 samt Wikipedia.
Länkar:
Radiomuseet:  Ta del av hela nyhetsbrevet, nr 140 september 2020. 
Internet Archhive: Complete Broadcast Day

 


 

FOTNOT
WJSV 1926 – w
WJSV startade ursprungligen sina sändningar 1926 som WTRC i Brooklyn, New York, men flyttades året därpå till Arlington, Virginia, och fick stationssignalen WJSV 1928. CBS köpte stationen från den tidigare ägaren 1931 och flyttade stationen officiellt till Washington, DC. Sändarplatsen förblev dock kvar i Virginia. CBS gjorde WJSV till sitt dotterbolag i landets huvudstad. WJSV ändrade sina anropsbrev till WTOP 1943. Stationen är enligt Wikipedia fortfarande on the air.

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com