”Carringtonhändelsen 1 september 1859 inte unik”

Posted by Erik SM7DZV on 1 september, 2020 in Nyheter |

Solens utseende före solutbrottet 1859.
Teckning av vetenskapsmannen Richard Carrington 1859. Källa Spaceweather.com.
Klicka på bilden för länk till artikeln på Spaceweather.com.

Solutbrottet den 1 september 1859, vanligtvis benämnt Carrington händelsen eller The Carringtong Event, var inte unikt. Det kan vara dags att skriva om historikböckerna, skriver Spaceweather idag.

Ny forskning visar att The Carrington Event – en monstersolstorm som idag för 161 år sedan drabbade jorden – kanske inte var så unik som man hittills trott. Historiska dokument från Ostasien antyder att Carrington-händelser har inträffat många gånger tidigare och förmodligen kommer att göra det igen.

 

En varning från historien – Carringtonhändelsen var inte unik:
Den 1 september 1859 uppslukade den värsta observerade solstormen, i känd historisk tid, vår planet, skriver Spacewather idag. Det var ”the Carrington Event”, uppkallad efter den brittiska forskaren Richard Carrington, som bevittnade flamman [the flare] som startade den. Stormen skakade jordens magnetfält, utlöste norrsken över Kuba, Bahamas och Hawaii, satte eld på telegrafstationer och skrev sig i historiska böcker som den största solstormen någonsin.

Ibland är det fel i historieböckerna
Men ibland är det du läser i historikböcker fel.

”Carrington-evenemanget var inte unikt”, säger Hisashi Hayakawa vid Nagoya-universitet i Japan. Hayakawas nyligen genomförda studie av solstormar har avslöjat andra händelser med jämförbar intensitet. ”Medan Carrington-evenemanget länge har ansetts som en katastrof som var en gång på ett århundrade, varnar historiska observationer oss om att detta kan vara något som inträffar mycket oftare.”

Läs hela artikeln på Spaceweather.com. Översätt till exempel med Google Translate om du inte tycker att du förstår engelska tillräckligt bra. Klicka här.

Erik SM7DZV

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com