Högteknologiska larmsystem överbelastades
vid omfattande rikstäckande tysk larmövning igår

Posted by Erik SM7DZV on 11 september, 2020 in Nyheter |

MoWaS, Tysklands modulära varningssytem testades för första gången den 10 september 2020.
Källa: BBK

Klockan 11 på torsdagen genomförde tyska Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe, BBK, en landsträckande larmövning. BBK är Tysklands motsvarighet till MSB.

Hesa Fredrik, meddelanden till mobiltelefoner och information via radio- och TV-stationer skulle larma befolkningen. Så var det i alla fall tänkt. Hesa Fredrik fungerade, men en del av de nya sätten att larma och påkalla allmänhetens uppmärksamhet fungerade inte. Antingen kom meddelandena inte fram alls eller också kom de efter fördröjning.

Testet det första i sitt slag
Testet var det första i sitt slag sedan Tyskland återförenades 1991. I framtiden planerar den tyska regeringen att låta den 10 september bli årlig testdag för nödlarm. Testerna är ett sätt att förbereda allmänheten för vad man ska göra i händelse av en nationell nödsituation.

 

MoWaS – Högteknologi byggd på satellitsystem
Tysklands rikstäckande modulära varningssystem MoWaS använder ett satellitsystem för att skicka ut varningsmeddelanden till offentliga programföretag, nyhetsbyråer, kritiska infrastrukturföretag och mobiltelefonanvändare med så kallade ”varningsappar”. Det stora antalet varningsmeddelanden blev dock för mycket för systemet som överbelastades.

Varningssystemet överbelastades
Det var också tänkt att TV- och radiosändningar skulle avbrytas. Enligt Deutsche Welle skedde inte detta på alla håll. Överbelastningen av varningssystemet ledde enligt samma källa till en våg av skämt, kritik och förvirring [från genierna på sociala medier, redaktörens kommentar].

Tester för att göra allmänheten medveten
Testerna är ett sätt att förbereda allmänheten på vad man ska göra och var man ska leta i händelse av en nationell nödsituation. Sådana nödsituationer kan omfatta översvämningar, jordbävningar, bränder och andra naturkatastrofer, liksom elavbrott, radioaktiva utsläpp och övriga nukleära varningar.

Erik SM7DZV
Länkar:
Deutsche Welle: Hemsida nyheter 
Deutsche Welle(2020-09-10): Germany’s nationwide emergency warning day sees bumpy rollout  
Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe, BBK: Hemsida 
BBK: Das Modulare Warnsystem (MoWaS)
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com