FOI utvecklar världsunikt radarsystem
SAR — radarn som ser utan att synas

Passiv SAR-bild över centrala Stockholm.
FOTO FOI
Klicka på bilden för länk till FOI:s nyhetsartikel.
I ett pressmeddelande idag (2020-09-14) beskriver FOI sin forskning inom SAR – syntetisk aperaturradar. Tekniken kan skapa en lägesbild i mörker som kan visa fientliga aktiviteter. Men SAR kan också användas för att till exempel visa på skövling av regnskog.
SAR – syntetisk aperaturradar – är ett system där flera radarbilder tillsammans bygger en gemensam, mer detaljerad bild. Dåvarande FOA började redan på 1970-talet att forska kring SAR för markövervakning. Det ledde på 1990-talet fram till experimentradarsystemet Carabas, skapat för att med radar hitta saker i skog, gömda under maskering.
Motmedel tvingade fram passiv radar
Carabas fungerade bra. Men i takt med att motmedel mot radar utvecklades, exempelvis genom telekrig och signalavkännare, gick utvecklingen mot passiv SAR. Det innebär att man skapar en lägesbild utan att sända någon signal.
Använder andras sändare på marken
Istället använder systemet signaler från andras sändare på marken. FOI har med tiden lärt sig genom att bemästra många frekvensband för att kunna ta hjälp av dessa signaler. Men den stora möjligheten kom med övergången till marksänd digital-tv, som sänds på en frekvens som passar övervakning med passiv SAR mycket väl.
[Källa: FOI]
Länk, läs mer:
FOI (2020-09-14) Passiv SAR – radar som ser utan att synas