SK5BN har skaffat sig ett filial-QTH
Övertar luftbevakningstorn i Katrineholm

Posted by Erik SM7DZV on 22 september, 2020 in Nyheter |

Öppet Hus vid det gamla LV-tornet i Katrineholm den 16 september med korvgrillning och gemenskap på distans på programmet.
FOTO © Lennart SA5MMM

Tidigare i år bestämde sig radioamatörerna i Katrineholm att säga upp hyreskontraktet med Katrineholms kommun och avhända sig verksamheten. Det var då SK5BN blev informerade om situationen och bestämde sig för att överta hyreskontraktet och verksamheten.

Andra världskriget innebar ett bryskt uppvaknande för den svenska krigsmakten. Nu gällde det att rusta ikapp. En anläggning som såg dagens ljus var luftvärnstorn vid strategiska platser som hamnar, järnvägsstationer och fabriker. Med kanonen uppe i luften var det lätt att skjuta i alla riktningar.

Kanonen i tornet har ersatts med antenner
Det byggdes nästan 200 torn i landet, varav ett fåtal står kvar. Ett torn av betong ståtar på höjden vid Åsliden i Katrineholm. Luftvärnskanonen (Bofors m/36 – 40 mm) har ersatts med en mast där det nu finns antenner – främst för amatörradio.

 

Riktantenner uppe på taket av tornet.
FOTO © Lennart SA5MMM

Tornet är beläget centralt och högt och består av tre våningar med stor takterrass. Längst ned finns förråd. På våning två finns litet mötesrum och kök samt på våning tre ett radiorum. Det finns en rejäl mast som är monterad i det gamla fundamentet för luftvärnskanonen.

Stabilt AMPR-net
Under sommaren har en del arbeten genomförts. Det är fri sikt till SK5BN:s anläggning i Kolmården med AMPRNet som fungerar stabilt.

Repeater som hörs i stora delar av Östergötland och Sörmland
För 2 m gäller att inkommande signal till mottagaren i Katrineholm skickas till Kolmården, som i sin tur sänder ut på sändaren i Kolmården. Den sitter högt och hörs bra i Katrineholm med omnejd, liksom självklart stora delar av Östergötland och Södermanland. I dag finns även D-STAR- och 70 cm-repeater. Det finns funderingar på att konfigurera ett motsvarande nät liknande det som finns på Öland.

Öppet hus med visning
Den 16 september var det Öppet Hus vid det gamla LV-tornet med korvgrillning och gemenskap på distans. SK5BN ville visa sitt filial-QTH för de drygt de 25-tal besökare som kom. Korven smakade extra bra i snålblåsten.

En imponerade anläggning. Tack SK5BN för ett fint initiativ.

Lennart SA5MMM
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com